'Korting op pluimveerechten ongehoord'
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/72/141/pluimveestalboersmasr.-detail.jpg)
De aanpassing omvat de mogelijkheid dat de overheid de Nederlandse pluimveehoudersvanaf 1 januari 2020 kan korten op pluimveerechten als het landelijke fosfaatplafond wordt overschreden. In het wetsvoorstel staat dat de mestproductieplafonds voor melkvee, varkens, kippen en totale veestapel vanaf 2020 in de meststoffenwet komen.
Duurzame verwerking pluimveemest
Sinds 2002 is gewerkt met sectorale fosfaatplafonds die echter nog niet in de wet waren vastgelegd. Dat gaat nu wel gebeuren en dan wordt het mogelijk een generieke korting toe te passen als een van de plafonds wordt overschreden. Zowel de fosfaatrechten, als de varkens- en pluimveerechten.
Dit is de zoveelste miskenning van de pluimveesector. In geen enkel overleg met het ministerie is besproken dat een generieke korting opgenomen zou worden. Nagenoeg alle pluimveemest wordt duurzaam verwerkt en gaat naar het buitenland als mestkorrels of wordt verbrand bij BMC dus er is geen enkele belasting voor de Nederlandse bodem, zegt Eric Hubers, voorzitter LTO/NOP en legpluimveehouder in Ysselsteyn. De dierrechten zijn in stand gehouden vanwege de derogatie. Hubers vindt het onterecht als de pluimveesector wordt afgerekend op het fosfaatplafond en gekort kan worden op de pluimveerechten.
Bezwaar via internetconsultatie
NVP komt binnenkort met een zienswijze. Via internet kunnen reacties op de voorgestelde wijzigingen gegeven worden. Als NVP dienen wij uiteraard een kritische reactie in en onze leden ontvangen een voorbeeldbrief die zij daarvoor kunnen gebruiken. Het lijkt alsof de Minister zich niet realiseert welke impact generiek korten op individuele bedrijfsvoeringen heeft. NVP en LTO/NOP hebben de afgelopen maanden veelvuldig overleg gehad met medewerkers van het ministerie van LNV om verdere verduurzaming van de sector te realiseren, in lijn met de Toekomstvisie van de primaire sector uit 2016. Duidelijk beleid met perspectief voor pluimveehouders is een voorwaarde voor echte verduurzaming; dit wetsvoorstel staat daar haaks op. We voelen ons dan ook niet serieus genomen. Het kan niet de bedoeling zijn dat pluimveehouders op deze manier worden gestraft terwijl 93 procent van hun pluimveemest niet op Nederlandse bodem komt, zegt Hennie de Haan, voorzitter NVP.
Hubers raadt pluimveehouders maar ook periferie en veehouders uit andere sectoren aan te reageren op de internetconsultatie. We roepen pluimveehouders op de internetconsultatie te delen zodat zoveel mogelijk mensen de moeite nemen om die in te vullen met de argumenten dat de Nederlandse pluimveemest geen belasting is voor de Nederlandse bodem en de sector al voortvarend het mestprobleem heeft aangepakt. Dat heeft de totale mestmarkt al jaren ontlast wat de overige sectoren voordeel heeft opgeleverd, zegt Eric Hubers.
De internetconsultatie kunt u hier invullen tot 26 oktober 2018.