Pluimveeslachterijen: 'wij juichen transparantie toe'
Dat zegt hij tegen Omroep Gelderland. De NVWA maakt in de naleefmonitor nu voor het eerst ook de bedrijfsnamen van pluimveeslachthuizen bekend, zodat duidelijk is hoe de individuele bedrijven presteren op hygie en dierenwelzijn. De NVWA verwacht dat openbaarmaking van inspectieresultaten op bedrijfsniveau bedrijven stimuleert de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid nog beter na te leven.
Gelderse slachterijen scoren goed
Grote pluimveeslachterijen leven de regels voor dierenwelzijn steeds beter na. Op het gebied van hygiisch werken ziet de NVWA op een aantal onderwerpen nog wel verbeterpunten, maakte de NVWA woensdag 19 september bekend.
Van de 18 genoemde slachterijen zijn er zeven in Gelderland. Zij scoren over het algemeen goed. Zo scoort pluimveeslachterij G.P. Remkes in Epe op alle negen onderdelen minimaal 86 procent naleving, schrijft Omroep Gelderland.
Sommige andere Gelderse slachterijen komen over het algemeen goed uit de inspecties, alleen schort het bij hen in een aantal inspecties aan de bedrijfshygie. Dat geldt bijvoorbeeld voor Gecombineerde Pluimvee Slachterijen in Nunspeet, Storteboom Fresh in Putten, Tomassen Duck-To in Ermelo en v.d. Bor Pluimveeslachterij in Nijkerk.
Cijfers niet overal correct
Gelderse pluimveeslachterijen juichen de transparantie van de NVWA dus toe. De woordvoerder van Gecombineerde Pluimvee Slachterijen pleit voor evenveel steekproeven bij alle slachterijen. En we hebben een camerasysteem, waarmee de NVWA gaat meekijken, zegt hij tegen Omroep Gelderland.
In de voedingssector streef je het allerbeste na. Dat is gelukt, verwijst de woordvoerder van G.P. Remkes naar de goede inspectiecijfers van zijn bedrijf. Maar hij beklaagt zich erover dat het om incidentele steekproeven gaat. Terwijl er tijdens alle productie-uren toezicht is van de NVWA. Als die zich verslaapt, mogen wij niet beginnen. Dat is helder naar de consument toe.
Ook de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI) stelt dat de cijfers niet overal correct zijn. Een slachterij wordt op honderden punten per dag en honderden keren per jaar gecontroleerd, vertelt voorzitter Gert-Jan Oplaat tegen Omroep Gelderland. Als er dan een stukje vlees op de grond valt, kun je nul procent scoren. Ik kom net terug uit China. En dan kan ik je verzekeren dat we het hier heel keurig voor elkaar hebben.