Limburg wil stalemissie real-time meten
Met het continu bijhouden van de stalemissies wil de provincie beter inzicht krijgen in de daadwerkelijke uitstoot van ammoniak, geur en fijnstof en de problematiek van bestaande systemen. Limburg ziet zichzelf hierbij als aanjager van het toepassen van nu al beschikbare en betaalbare meettechnieken. Zover is het echter nog niet, om dit te realiseren is een wijziging van de wetgeving nodig. Begin 2019 komt er een stimuleringsregeling van 250.000 euro, waarmee op 40 locaties in Limburg wordt gestart met meten.
Verlaging ammoniakreductie
Daarnaast wil Limburg in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) om te bepalen of bedrijf naast een proefstalstatus voor ammoniak ook een proefstalstatus voor geur en fijnstof kunnen krijgen. Kansrijke innovaties worden op deze wijze volgens de provincie gestimuleerd. Tevens onderzoekt de provincie de mogelijkheid om voor maximaal drie jaar de eisen voor ammoniakreductie (van 85 naar 70 procent) te verlagen. Deze uitzondering zal alleen worden verleend bij innovatieve maatregelen die de emissie bij de bron reduceren.
Latente ruimte
In de Uitvoeringsagenda staat ook dat Limburg de latente ruimte het verschil in vergunde rechten en daadwerkelijk gebruikte rechten wil saneren. Door het intrekken van plancapaciteit neemt de vergunde en berekende milieubelasting af tot het niveau van de feitelijk emissie, redeneert provincie Limburg.
Als het aan het Limburgse provinciebestuur ligt wordt het via regelgeving mogelijk om het vereisen van maatregelen voor reducties van emissies ook voor bestaande stallen mogelijk te maken. Hiertoe vindt er in interprovinciaal verband een lobby bij het Ministerie van IenW plaats om dit bij de invoering van de omgevingswet te regelen.
Lees aanstaande zaterdag 22 september meer over de plannen van de provincie Limburg in het agrarische vakblad Stal & Akker. Nog geen abonnee van dit regionale agrarische vakblad? Vraag hier een proefnummer aan.