Fair Trade Poultry nieuwe pluimveebemiddelaar
Het bedrijf is operationeel vanaf 3 september en start in eerste instantie met vleeskuikenbedrijven en later met leg- en vermeerderingsbedrijven. De oprichters zijn Han Maathuis, Bert Timmerhuis en Jacco Hartjesveld.
On-line platform
Het adviesbedrijf is onafhankelijk en niet gekoppeld aan bedrijven in de pluimveeketen. Zij gaan werken zoals tussenpersonen van hypotheken. Fair Trade Poultry maakt een voorstel waarvan zij denken dat dit financieel het beste is voor de pluimveehouder. Zij zoeken uit van voor het pluimveebedrijf het beste kuiken is, het beste voer en de beste afzetmogelijkheid. Als de pluimveehouder het voorstel opvolgt en zaken doet met geadviseerde bedrijven, betaalt hij of zij een vergoeding aan Fair Trade Poultry. Gaat het voorstel niet door dan betaalt de pluimveehouder niets, volgens het no cure- no pay -principe.
De initiatiefnemers willen een online platform op gaan zetten.
Transparantie
De initiatiefnemers beogen meer transparantie, meer inzicht in de markt en minder onbalans; fair trade dus.De gekozen aanpak leidt ertoe dat de transparantie in de keten enorm toeneemt, zegt Maathuis. Als een vleeskuikenhouder nu een contract heeft met het veevoerbedrijf en de regie heeft in de keten, is voor de pluimveehouder niet altijd zichtbaar wat zijn kuikens opbrengen. Dat wordt anders als Fair Trade Poultry de boer bijstaat, betoogt Maathuis. Hun werkgebied is Nederland, Belgien het grensgebied in Duitsland.
Ontzorgen
Timmerhuis en Hartjesveld hebben beiden als inkoper van een slachterij gewerkt. Maathuis heeft een achtergrond bij een voerfabrikant en in de vleessector. Met zijn drie hebben wij veel kennis en een groot netwerk vanaf vermeerdering tot en met de vleessector. Veel pluimveehouders hebben die informatie niet. Wij kunnen hen ontzorgen. Lukt het niet dan heeft de pluimveehouder geen kosten."
Een belronde langs een enkele vleeskuikenhouders en periferie levert de nodige scepsis op: van kansloos tot we zullen het zien wat de tijd brengt. Een vleeskuikenhouder zegt zelf de regie van het onderhandelen te houden en zijn informatie via adviseurs op te halen. De extra tussenschakel moet ook weer geld verdienen. Maathuis bevestigt dat een aantal vleeskuikenhouders de handel goed zelf kunnen. In Duitsland is het al zover dat pluimveehouders kunnen kiezen uit een of twee voerfabrikanten en slachterijen. In Nederland is die trend ook gaande. Wij denken dat er markt is voor ons initiatief", besluit Maathuis.