Voetzoollaesies ruim gehalveerd bij vleeskuikens
Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Livestock Research in opdracht van Wakker Dier. Het is voor het eerst sinds 2011 dat er een systematische inventarisatie is gemaakt van de leefomstandigheden van vleeskuikens. In 2007 deed Wageningen Livestock Research voor het eerst onderzoek naar het dierenwelzijn van vleeskuikens.
De resultaten zijn opvallend positief. Ik ken geen sector waar het dierenwelzijn in een paar jaar tijd zo sterk verbeterd is, zegt onderzoeker Karel de Greef van Wageningen Livestock Research. Hij deed samen met zijn collegas onderzoek naar het dierenwelzijn bij vleeskuikens.
Voetzoollaesies
De geschatte incidentie van ernstige voetzoollaesies is volgens de onderzoekers in de reguliere sector gedaald van circa 50 procent naar 15 tot 20 procent, bij trager groeiende vleeskuikens ligt dit naar schatting onder de 10 procent.
De eisen rondom het Vleeskuikenbesluit en de komst van marktconcepten met trager groeiende kuikens hebben een positieve invloed gehad op het dierenwelzijn van vleeskuikens, vertelt De Greef. Ruim 30 procent van de in Nederland gehouden vleeskuikens is op dit moment van een trager groeiend ras. Dat zijn er zon 100 miljoen op jaarbasis. In 2011 was dit nog maar enkele procenten.
Door de eisen in het Vleeskuikenbesluit is er meer aandacht voor strooiselkwaliteit in de reguliere vleeskuikenhouderij. Vleeskuikenhouders waar de scores op voetzoollaesies in een jaar gemiddeld te hoog zijn, moeten terug qua bezetting.De lagere bezetting is n van de oorzaken waarom de strooiselkwaliteit bij trager groeiende vleeskuikens beter is dan bij reguliere vleeskuikens.
Early feeding
Kuikens in de stal uit laten komen of direct na uitkomst voer en water verstrekken heeft ook een positief effect gehad op het dierenwelzijn. De afgelopen jaren is dit toegenomen. Er zijn steeds minder vleeskuikens die 24 uur zonder voer en water zitten, verklaart De Greef.
Dat in slachterijen steeds meer kuikens met gas in plaats van in een elektrobad verdoofd worden, heeft ook een gunstige invloed op het dierenwelzijn.
Ruimte
Pootproblemen vormen nog steeds n van de belangrijkste welzijnsproblemen bij reguliere vleeskuikens. Daarnaast zorgen het niet kunnen uiten van natuur lijk gedrag door de prikkelarme omgeving, het ontbreken van diergerichte rustplaatsen, verminderde mobiliteit en te korte periodes waarin de stal s nachts donker is nog voor welzijnsproblemen. Al zijn deze problemen wel minder geworden. De incidentie van poot - en gezondheidsproblemen is bij reguliere vleeskuikens hoger dan bij trager groeiende vleeskuikens, zeggen de onderzoekers.
Ruimte is belangrijk voor vleeskuikens, omdat ze dan natuurlijk gedrag kunnen vertonen, zoals scharrelen of een stofbad nemen. Bij reguliere vleeskuikens en trager groeiende vleeskuikens die zeven of acht weken oud worden en in de supermarkt worden aangeboden, zitten de stallen op het eind toch vrij vol. Vleeskuikens kunnen dan lastig scharrelen of een stofbad nemen. Dat kan leiden tot frustratie, verklaart De Greef.
Fokkers
Dierenwelzijn staat ook hoger op de agenda van de fokkers van reguliere vleeskuikens, merkt De Greef. Tot een aantal jaar terug was een mooie, snel geproduceerde kipfilet het belangrijkste. Dat leidde tot schokkende zaken, zoals vleeskuikens met hartfalen die doodgroeiden. Dat soort uitwassen zijn eruit gefokt, zegt hij in het NRC Handelsblad.
De onderzoeker heeft de hoop dat dit ook lukt met andere nog veel voorkomende problemen, zoals pijn bij het lopen. Van zwaar bespierde dieren kun je misschien niet verwachten dat ze helemaal normaal lopen maar het moet zonder pijn kunnen, zegt De Greef in het NRC.
Bekijk hier het onderzoek van Wageningen Livestock Researsch naar dierenwelzijn bij vleeskuikens.