Bluswatervoorzieningen van stallen niet altijd toereikend
Bij een bouwvergunning voor nieuwbouw worden eisen gesteld aan de bluswatervoorziening. Uit de evaluatie van het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022 blijkt een deugdelijke voorziening voor bestaande bedrijven soms niet aan de orde is. Een dergelijke bluswatervoorziening moet gemakkelijk bereikbaar zijn voor de brandweer en voldoende capaciteit hebben. Zo blijkt soms, als de nood aan de man komt, dat het oppervlaktewater uit een sloot onvoldoende bluswater kan leveren. Zeker in een droogteperiode kan dit funeste gevolgen hebben voor het behoud van stallen en woning op het bouwblok.
Waterleidingnet
Zelfs brandkranen aangesloten op het waterleidingnet kunnen het op een cruciaal moment laten afweten. Bovendien verdwijnen er steeds meer van deze openbare faciliteiten in het buitengebied. Volgens het Actieplan Brandveilige Veestallen komt dit door de hygie-eisen van drinkwaterbedrijven.
Hoeveelheid water
Bij nieuwbouw beslist de brandweer hoeveel bluswater er nodig is. Dit gebeurt door te kijken naar de grootte en het aantal brandcompartimenten in een bepaalde omgeving (voor de bescherming van omringende brandcompartimenten). Indien er bij een brand door de brandweer wordt opgeschaald kan er water geregeld worden voor de bestrijding van de brand. Inzet van waterwagens is hier een voorbeeld van. Ook hier wordt gebruik gemaakt van het Cascademodel. Evenals bij nieuwbouw zou het voor bestaande bedrijven een aanbeveling zijn om hierover met de bevoegde autoriteiten in contact te treden.
Bluswater in beeld
Het is namelijk niet altijd duidelijk of- en waar brandputten/ watervoorzieningen, zoals open water, zich bevinden indien de brandweer de grote brand opschaalt. Vanuit het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018 -2022 wordt gestimuleerd dat veehouders, brandweer en gemeente alle bluswatervoorzieningen (putten, open water, bedrijfseigen voorzieningen) in beeld gaan brengen en waar nodig voorstellen doen voor (aanvullende) voorzieningen.
Objectinformatiekaart
Maar ook op het bedrijf is het van belang de (bluswater)voorzieningen goed in beeld te hebben en zelf op - een gemakkelijk vindbare - overzichtskaart kaart: de objectinformatiekaart. Daarmee kunnen veiligheidsdiensten direct en precies zien hoe het bedrijf in elkaar zit. De kaart is een plattegrond van het bedrijf, met onder andere aangeduid waar bluswatervoorzieningen, gasopslag en elektra aanwezig zijn. De objectinformatiekaart is op een direct beschikbare plaats aanwezig. Dit in tegenstelling tot een bouwtekening (waarop deze zaken ook vermeld staan). In de criteria van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming, bijvoorbeeld, is deze kaart al opgenomen.
Bereikbaarheid
Binnen het nieuwste Actieplan is afgesproken dat Gemeenten, Brandweer en lokale LTO-afdelingen worden gestimuleerd bluswatervoorzieningen in beeld te brengen en - daar waar nodig - voorstellen te doen. Daarnaast valt het aan te bevelen voor de varkenshouder de bluswatervoorzieningen voor de brandweerwagen direct en indirect gemakkelijk bereikbaar te hebben en te houden.