Tegenstrijdige regels op gebied van brandveiligheid stallen
Dat is te lezen in het Actieplan Brandveilige Veestallen dat onlangs is verschenen.Dit geldt bijvoorbeeld de ruimte tussen stallen, uitgaande van twee verschillende bouwcompartimenten. Meer ruimte betekent dat een brand niet snel over kan slaan op een naastgelegen stal. Veehouders die willen uitbreiden, hebben te maken met scherpere regels voor de Ruimtelijke Orde. Deze regels zorgen ervoor dat een veehouder de stallen dicht bij elkaar moet bouwen omdat men de beperkte ruimte zo veel mogelijk wil of moet benutten.
Meer ruimte op bouwblok
Uit het Actieplan Brandveilige Veestallen (2018-2022) blijkt dat LTO samen met het Ministerie van LNV in overleg gaat met het Interprovinciaal overleg (IPO) en Vereniging Nederlandse Gemeente over de regels die hierin gelden. Vervolgens wordt er contact gezocht met de diverse provincies. De uitkomsten worden gerapporteerd aan de werkgroep. LTO informeert de lokale afdelingen over deze uitkomsten en zal ze helpen dit onder de aandacht van de gemeentebesturen te brengen, met als doel meer ruimte te krijgen op bestaande locaties.
Knaagdierbestrijding onmogelijk gemaakt
Knaagdieren blijken met hun gedrag een rol te spelen in ontbrandingen in kabelgoten, elektrische installaties en apparatuur, soms met een stalbrand tot gevolg. De veehouderij vindt dat de bestrijding primair gericht moet zijn om ongedierte buiten de stal te houden. Veehouders zouden dit zelf moeten en kunnen blijven doen en daar staan ze ook voor open. Echter, knaagdierenbestrijding buiten en rondom de stal is niet meer mogelijk voor een veehouder. Deze moet daartoe een certificaat hebben of moet gebruik maken van een gecertificeerd bestrijdingsbedrijf. Het certificaat voor veehouders blijkt moeizaam van de grond te komen.
Voor de werkgroep die binnen het Actieplan Brandveilige Veestallen in het leven geroepen is, zal knaagdierenbestrijding regelmatig terugkeren op de agenda. Concrete idee voor activiteiten of maatregelen zijn die helpen de brandveiligheid via knaagdierenbestrijding te vergroten worden besproken en gedeeld met veehouders.
Omgevingsdiensten
Al in de vorige rapportage (2012-2016) bleek dat reguliere handhavingstrajecten van de omgevingsdiensten geen praktische rol konden spelen in brandpreventie. Dat kwam mede doordat er weinig handvatten en voorwaarden voor omgevingsdiensten om brandrelevante zaken te toetsen. Na zes jaar blijkt hier juist een gebrek aan regels de brandveiligheid in veestallen niet te bevorderen. Op dit gebied wordt er nu ook actie ondernomen. Het Ministerie van LNV gaat met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en eventueel andere betrokken handhavers in gesprek om te bezien of en hoe brandveiligheid nadrukkelijker meegenomen kan worden bij controles van veehouderijen.