Wageningen onderzoekt draagvlak duurzaam geproduceerde soja
Dankzij het hoge aandeel van Round Table Responsible Soy (RTRS) levert Nederland een substantie bijdrage aan de duurzame sojaproductie in de herkomstlanden. Wageningen Economic Research is gevraagd het draagvlak van deze overgang door partijen in de Nederlandse productieketens van dierlijke producten te gaan meten. Daarnaast is ook gekeken of RTRS-gecertificeerde sojaproductie duurzamer is dan niet-gecertificeerde soja.
Indicatoren en methoden
Om de impact van de transitie naar gecertificeerde soja in veevoer te analyseren, is zowel naar de vraagkant als de productiekant gekeken. WUR ontwikkelde hiervoor indicatoren en methoden om de effecten te kunnen meten. Aankoopindicatoren (vraagzijde) zijn gedefinieerd en gemeten in het kader van de a) ondersteuning van de overgang naar RTRS door ketenpartners, b) kwantificering gecertificeerd sojagebruik, c) sectorambities, industrienormen en overeenkomsten met betrekking tot de detailhandel en de toeleveringsketen.
Duurzaamheidsindicatoren
Wat betreft de aanbodzijde keek WUR in welke mate de inkoop van gecertificeerde soja door Nederlandse stakeholders de teelt van soja in de landen van herkomst duurzamer maakt. Op basis van een ontwikkelde Theory of Change zijn relevante duurzaamheidsindicatoren aan de aanbodzijde (sojaproductie) gedefinieerd. Hieruit valt te concluderen dat RTRS-sojatelers duurzamer zijn op een aantal themas. Zo hebben ze meer dan gemiddeld bovenwettelijk beschermd areaal. Ook hebben ze gevesteerd in bijvoorbeeld de opslag van gewasbeschermingsmiddelen. Een kanttekening: de beschikbare data zijn vrij gelimiteerd waardoor niet geconcludeerd kan worden of RTRS-gecertificeerde soja op alle fronten duurzamer is.