Droogte laat grondstofprijzen stijgen
Dat meldt Agrifirm in een marktbericht. De graanprijzen schieten omhoog, omdat de graanopbrengsten in Europa continu naar beneden worden bijgesteld. Bij de grootste exporteur van tarwe in de wereld Rusland liggen de opbrengsten lager dan verwacht en er worden ook tegenvallende opbrengsten gemeld uit West-Duitsland en Frankrijk. Ook in Zweden, Polen, de Baltische Staten en Denemarken valt de hoeveelheid oogst slechter uit dan verwacht.
Run op grondstoffen
Door de aanhoudende droogte in Noordwest-Europa is er een ware run ontstaan op alle grondstoffen die energie en/of ruwe celstof leveren. Denk hierbij aan bietenpulp, sojahullen, palmpitschilfers en tarwegries. Hierdoor zijn de prijzen van deze producten fors gestegen.
Voor directe levering stegen deze week de noteringen met dubbele cijfers, met 13 euro per ton voor tarwe, 15 euro per ton voor gerst en 10 euro per ton voor ma. Voor de levering op termijn stegen de tarwe-, gerst-, en manoteringen met 13, 15 en 7 euro per ton.
Zuiden en oosten Europa oogsten meer
In het zuiden en oosten van Europa laten de oogsten een beter beeld zien. Waar de totale graanoogst van 2018 uit gaat komen is nog onduidelijk, maar het lijkt waarschijnlijk dat de graanvoorraden wat gaan afnemen. Waar het prijsevenwicht dan komt te liggen, is afwachten.
H nieuws over soja kwam deze week uit de Verenigde Staten, waar Europa en de VS intentie-afspraken gemaakt hebben over de import van soja door Europa. De vooruitzichten voor de sojaoogst in de VS zijn goed, waarbij 70% van de percelen er goed tot excellent bij staat. De raapcrushers zijn overgeschakeld op de nieuwe oogst en er is veel vraag naar raap, waarbij de prijs van de nieuwe oogst raap inmiddels op het niveau gekomen is van de oude raap. Op de fysieke markt bleven de sojanoteringen gelijk. Raap voor directe levering daalde met 3 euro per ton en voor levering op termijn stegen de raapnoteringen met 13 euro per ton.