Antibioticumresistentie in darmen gerelateerd aan antibioticumgebruik
Dat stelt een internationaal team van wetenschappers in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Microbiology. Het internationale team bezocht 181 varkens- en 178 vleeskuikenbedrijven in negen Europese landen en verzamelden daar van meer dan 9.000 dieren mestmonsters.
Het blijkt dat de hoeveelheid en type resistentiegenen aanwezig in de darmen verschillen per diersoort en land. De varkens en vleeskuikens en de 9 landen verschillen daarmee van elkaar wat betreft antibioticaresistentie. Dit is een afspiegeling van het verschil in de mate van het antibioticumgebruik per diersoort en per land.
In de darm van varkens komt meer resistentie voor dan bij kuikens, terwijl bij kuikens weer meer verschillende resistentiegenen voorkomen. De uitkomsten van onderzoek is niet alleen relevant voor dieren, maar ook voor mensen omdat mensen via voedsel aan resistentiegenen worden blootgesteld, meldt Wageningen Bioveterinary Research.
Gebruik DNA
De onderzoekers kozen voor een nieuwe aanpak om resistentie te meten. Ze verzamelden informatie via het DNA van de mest van de dieren. Deze informatie codeert voor antimicrobie resistentie in de totale bacterie gemeenschap van de darm. Dit resistoom omvat alle resistentiegenen die aanwezig zijn in de darm.
De publicatie in Nature Microbiology is een van de uitkomsten van een internationale samenwerking in het Europese project Ecology from Farm to Fork Of microbial drug Resistance and Transmission (EFFORT). Het project heeft als doel het bestuderen van de complexe epidemiologie en ecologie van antimicrobie resistentie en de interacties tussen bacteri in dieren, de voedselketen en het milieu, meldtWageningen Bioveterinary Research.