'Constante structuur dankzij zelf mengen'
Jan van Gestel (58) houdt samen met zijn vrouw Thea (59) en zoon Tim (29) 55.000 leghennen waarvan 14.000 bruine en 41.000 witte in drie stallen. Jan van Gestel is woensdagavond 5 september de gastspreker op de Pluimveeweb thema-avond Voeding voor legpluimveehouders in Barneveld. Hij vertelt hier uitgebreid over zijn ervaringen met zelf malen en mengen van tarwe, ma en kalksteentjes in leghennenvoer en de voor- en nadelen hiervan.
De leghennenhouder startte in 2010 met bijmengen van tarwe om kosten te besparen. En dat lukt ook, geeft hij aan. Benieuwd naar hoeveel euro per 100 kilo Van Gestel bespaart door zelf voer te malen en te mengen, kom dan naar de thema-avond in Barneveld.
Twee verschillende hamermolens
Zelf de voerstructuur kunnen bepalen, vindt Van Gestel het grootste voordeel van zelf malen en mengen. Ik maal de ma fijner dan mijn voerfabrikant doet zodat onze hennen minder selectief pikken. De leghennenhouder houdt momenteel zijn vierde koppel onbehandelde hennen en vertelt tijdens de thema-avond hoe dat in de praktijk verloopt.
De pluimveehouder heeft twee hamermolens; n voor tarwe en n voor ma. De ma malen we fijner dan tarwe. Tijdens de thema-avond in Barneveld vertelt Van Gestel waarom hij twee verschillende hamermolens heeft, wat ze kosten en wat de storingsgevoeligheid is.
De pluimveehouder kocht vroeger iedere paar weken nieuwe grondstoffen in. Dat doet hij nu niet meer. En dat scheelt een hoop tijd. Daarbij heeft hij zijn afzet van eieren ook anders aangepakt, wat hen veel rust geeft. Benieuwd hoe Van Gestel zijn grondstoffen inkoopt en afzet van eieren heeft geregeld kom dan naar de thema-avond in Barneveld.
SecureEgg
De thema-avond Voeding voor de legsector begint om 19.30 uur met een presentatie van Jos Mans van SecureEgg. Als gevolg van de fipronil crisis zijn pluimveehouders zich bewuster geworden van de rol en risicos die gepaard gaan met voedselveiligheid van eieren, vertelt de leghennenhouder uit het Limburgse Tungelroy bij Weert, die tevens bestuurslid van SecureEgg is. Er zijn veel producten op de leghennenbedrijven aanwezig, van voer, drinkwaterbehandelingen, pikmaterialen tot bloedluisbehandeling en diergeneesmiddelen Welke producten kunnen risicos vormen bij de overdracht van ongewenste stoffen op de kippen of de eieren?
SecureEgg heeft als doel om de voedselveiligheid te borgen van de inkomende stromen op het legpluimvee- en opfokbedrijf. Met deze collectieve aanpak laat SecureEgg zien dat ze voedselveiligheid zeer serieus nemen en hierin zelf de verantwoordelijkheid nemen. SecureEgg is er op gericht om pluimveehouders te ontzorgen in de wirwar van wet- en regelgeving en voorschriften vanuit verschillende kwaliteitssystemen zoals IKB Ei, KAT en VLOG. Daar gaat Mans tijdens de thema-avond op in aan de hand van voorbeelden. SecureEgg is een initiatief van en voor de pluimveehouders zelf, met het idee om collectief de borging van voedselveiligheidsrisicos te organiseren. Tijdens de thema-avond vertelt Mans hoe SecureEgg dit doet.
Om 21.00 uur start het laatste officie onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan de deelnemers onder leiding van een van de thema-partners met elkaar in gesprek.
Avondprogramma:
19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Presentatie door Jos Mans van SecureEgg
20.15 - 21.00 uur: Presentatie door leghennenhouder Jan van Gestel
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel.
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Voeding voor legpluimveehouders is aanstaande woensdagavond 5 september bij Aeres MBO Barneveld, Barnseweg 3, 3771 RN in Barneveld. De toegang voor pluimveehouders is gratis.Aanmelden kan hier.