NVP: dien bezwaar in tegen te hoge DGF heffing
Veel pluimveehouders ontvingen afgelopen vrijdag 20 juli de DGF heffing voor koppels, die zijn opgezet in 2017en voor een deel in 2018 nog worden gehouden. Uit een inventarisatie van Pluimveeweb.nl blijkt dat bij veel pluimveehouders de DGF heffing niet klopt doordat de dieraantallen of het bedrag onjuist zijn. We hadden graag collectief bezwaar ingediend maar dat kan helaas niet. Pluimveehouders moeten zelf bezwaar indienen, zegt NVP-voorzitter Hennie de Haan.
Bij veel pluimveehouders kloppen de dieraantallen niet. Bij veel leghennenhouders, die hun dieren vanwege een fiproniluitbraak geruimd hebben, is gerekend met te hoge dieraantallen omdat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ervan uit gaat dat er continue dieren gezeten hebben. RVO heeft met standaard omlooptabellen gerekend, waardoor in de praktijk de dieren (veel) korter kunnen worden aangehouden, dan waarmee is gerekend.
Voor die tijd op gewezen
De Haan baalt ervan dat er zo weinig uitleg bij de factuur is verstrekt door de overheid. Er moeten tekorten worden verrekend over 2014, 2015 en 2016 vanwege de hoogpathogene vogelgriepuitbraken van toen. Voor scharrelhennenhouders is er daarnaast ook nog een tekort doordat er in voorgaande jaren een te laag tarief geheven is voor de cofinanciering voor salmonellavaccinaties. We hebben RVO en LNV voor die tijd uitgebreid op opmerkelijke zaken gewezen en het belang van goede communicatie benadrukt. Maar nu blijkt dat er net als vorig jaar weer veel fout is gegaan en nauwelijks tekst en uitleg wordt gegeven. Dit kost pluimveehouders en overheid veel tijd en geld.
Voor het behandelen van de bezwaarbrieven van pluimveehouders heeft RVO een apart potje van de overheid zodat pluimveehouders hier niet voor hoeven te betalen. Ik ga er persoonlijk op toezien dat dit ook gaat gebeuren en pluimveehouders niet opdraaien voor fouten die RVO maakt.
Individueel bezwaar aantekenen
Pluimveehouders die van mening zijn dat de aan hen opgelegde heffing niet juist is kunnen bezwaar maken. Bij de bezwaarbrief moeten ze dan een overzicht van hun dieraantallen (opzet- en afvoergegevens) uit het KIP-systeem van Avined meesturen, verklaart De Haan.