Nieuw actieplan brandveilige veestallen 2018-2022
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/71/203/brand.-detail.jpg)
Het actieplan brandveilige veestallen 2018-2022 is het vervolg op het actieplan stalbranden 2012-2016.De afgelopen jaren zijn o.a. de wettelijke eisen voor nieuwe stallen aangescherpt, is het bewustzijn van veehouders ten aanzien van brandveiligheid vergroot en worden stalbranden beter geregistreerd. De inspanningen van de afgelopen jaren hebben nog niet geleid tot minder stalbranden en dierlijke slachtoffers.
Focus op bestaande stallen
De Dierenbescherming, Brandweer Nederland, Het Verbond van Verzekeraars en LTO Nederland, waaronder LTO/NOP, in nauwe samenwerking met de POV, Producenten Organisaties Varkenshouderij, continueren daarom de samenwerking om stallen brandveiliger te maken en hebben een nieuw actieplan gemaakt.
De brandveiligheid van bestaande stallen moet verbeteren. De acties worden uitgezet via de volgende programmalijnen;
1. Brandveiligere stallen (het brandveiliger maken van bestaande stallen);
2. Een brandveiligere bedrijfsvoering (bewustwording);
3. Beheersbaarheid van stalbranden (als de brand er eenmaal is, is deze te beheersen);
4. Registratie en oorzaken van stalbranden (verzameling en behoud van data);
5. Onderzoeksvragen (initiatieven en onderzoeken die bijdragen tot brandveiligere veestallen);
6. Communicatie en vertaling naar de praktijk.
Opname in kwaliteitssystemen
De varkens-, pluimveepluimvee- en kalversector hebben elektrakeuringen opgenomen in hun ketenkwaliteitssystemen. Dat betekent dat voor het overgrote deel van deze bedrijven een periodieke elektrakeuring verplicht is. Daarnaast zijn preventieve maatregelen voor de bestrijding van knaagdieren in de meeste kwaliteitssystemen en in de eisen van het Beter leven keurmerk als verplichting opgenomen.
Discussie bouwblok belemmert maatregelen
Twan Engelen, vermeerderaar in het Brabantse Someren, plaatst kanttekeningen bij het rapport. De provincie werkt volgens hem niet mee. Alles loopt vast op bouwblok. In plaats van bouwblok zou je staloppervlakte per bedrijfsbestemming veel beter zijn. Dan kun je meer ruimte creen of een stal gunstiger neerzetten. Dat geldt voor nieuwe en bestaande situaties en voor alle sectoren."
Engelen heeft er alles aan gedaan om zijn stal zo brandveilig mogelijk te maken. We hebben meerdere branddeuren in de stal gezet, de bedieningskasten van de elektra hangen buiten de stallen en hangen overal in het bedrijf hittemelders die afgaan als de temperatuur te hoog is." Vanwege het gevaar van overslaande brand wilde Engelen bij de nieuwbouw in 2007 ook graag meer ruimte tussen zijn stallen creen. Maar van de provincie mocht hij zijn grond niet volledig bebouwen. Daar denken ze niet echt in mee. In 2007 niet en nu nog niet. Een bredere spreiding van de stallen op het perceel kan meer brandschade voorkomen. Ga uit van bebouwd oppervlakte op eigen grond zodat je samen de beste situaties kunt organiseren voor zowel dierwelzijn, stalbranden, veiligheid etcetera."
Lees hier het Actieplan Stalbranden 2018-2022.