‘Verenpikkende kippen zijn niet altijd bang'
Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn als economisch is het verenpikken is een belangrijk probleem bij leghennen. De promovendus onderzocht volgens het Wageningse tijdschrift Resource het verenpikgedrag van Witte leghorns. Binnen deze groep identificeerde ze de hennen die veel pikten, de hennen die veel gepikt werden en de hennen die zich afzijdig hielden. Vervolgens onderwierp ze de kippen aan gedragstesten om vast te stellen hoe angstig ze waren.
Verrassend resultaat
Van der Eijk zag dat de kippen die verenpikken minder angstig reageerden. Iets wat de onderzoekers eigenlijk niet verwacht hadden, aangezien eerdere studies het tegenovergestelde lieten zien. Ze heeft er wel een mogelijke verklaring voor. We hebben onze studie uitgevoerd met kippen van speciale onderzoekslijnen die geselecteerd zijn op hun verenpikgedrag", vertelt de promovendus. Het is mogelijk dat die leghennen actiever reageren in allerlei situaties. Wat vervolgens wordt geterpreteerd als minder angstig." Het is volgens de promovendus dan ook niet met zekerheid te zeggen of haar resultaten ook toepasbaar zijn voor commercieel gehouden kippen.
Meer selectie pikgedrag
Nu wordt op legbedrijven vooral gekeken naar verschillen tussen type kruisingen. Zo pikken witte leghennen meer dan de bruine kippen. Maar het is ook interessant om te weten welke kippen binnen een bepaalde kruising het meest pikken of juist neutraal blijven en wellicht kan daar bij het fokken nog op geselecteerd worden. Dit gebeurt nu nog niet", aldus de onderzoekster. Dat komt deels omdat het best lastig is om op een bepaald gedrag te selecteren, aangezien dat met veel verschillende factoren samenhangt. Daarnaast is het meten van gedrag op individueel niveau een uitdaging. Wel wordt er in de fokkerij gekeken naar prestaties van een familiegroep in groepshuisvesting en wordt zo geselecteerd op families die weinig beschadigend gedrag vertonen."