Britse leghennenhouders pleiten voor strengere EU controle eieren
In het rapport over het schandaal van 2017 werd volgens de Britten geconcludeerd dat de Nederlandse eiersector niet over voldoende waarborgen beschikte en de kennis van wettelijke voorschriften 'te beperkt' was. De Britse leghennenhouders leggen de nadruk op een passage uit het rapport:'... dat veel bedrijven de risico's voor voedselveiligheid onvoldoende beoordeelden. De bloedluisproblemen en het bijbehorende risico bij het gebruik van ongeautoriseerde middelen om deze problemen te bestrijden waren bekend in de sector. De risico's werden echter ontoereikend beoordeeld of zelfs genegeerd'
Hogere Britse standaarden
De organisatie Producers of British Lion Eggs, dat sinds 1998 hoge standaarden hanteert voor eieren, reageert: Het is geweldig dat de Nederlandse regering dit rapport heeft geschreven, dat samen met het recente Britse overheidsrapport aantoont dat de normen voor de productie van eieren in het Verenigd Koninkrijk hoger en effectiever zijn.
Sinds het fipronilschandaal vorig jaar brak, zijn een aantal Britse voedingsbedrijven doorgegaan met het importeren van niet-Britse eieren en eiproducten en de Producers of British Lion Eggs denken, dat als ze de Nederlandse bevindingen ook negeren, de voedselproducenten, cateraars, groothandelaren en detailhandelaren zullen worden geconfronteerd met kritiek op medeplichtigheid om producten te verhandelen met een risico voor de voedselveiligheid.
Nieuwe voedselveiligheidsnormen
We hopen dat het rapport fungeert als een wake-up call voor eierproducenten in Europa en daarbuiten, en dat ze beginnen om nieuwe voedselveiligheidsnormen in te voeren om toekomstige incidenten te voorkomen. Naar schatting heeft het Verenigd Koninkrijk in 2017 1,9 miljard eieren geporteerd. Het merendeel van de eieren die in het VK worden geporteerd, zijn bestemd voor verwerking of de voedselproductie industrie. Daarom willen de Britten scherpe veiligheidsvoorwaarden en waarborgen.