Nederweert verbiedt pluimveehouders meer fijnstof uit te stoten
De bedrijven die het aangaat zijn door de gemeente op kaart aangegeven. De gemeente geeft aan dat het voor deze bedrijven tijdens de periode van n jaar niet is toegestaan het gebruik van aangegeven gronden en bouwwerken te wijzigen of te laten wijzigen. Dat betekent geen toename van het aantal dieren binnen de hoofdcategorie kippen, kalkoenen of eenden. Ook mogen de binnen de hoofdcategorie kippen, kalkoenen of eenden niet worden vervangen door een diercategorie met een hogere emissiefactor voor zwevende deeltjes (fijnstof, PM10) bij een gelijkwaardig huisvestingssysteem. De omschakeling binnen de hoofdcategorie kippen, kalkoenen of eenden van een bestaand huisvestingssysteem naar een huisvestingssysteem waarbij dieren worden gehouden volgens een biologische productiemethode, is ook niet toegestaan.
Simon van Loon, bestuurder van de LLTB-regio Midden-Limburg en zelf woonachtig en bedrijfsvoerend in de gemeente, heeft begrip voor de maatregelen, maar vindt dat ook andere bronnen bekeken moeten worden. De hoge achtergrondbelasting zorgt ervoor dat je in Nederweert snel overschrijdingen krijgt, zegt hij. Die achtergrondbelasting komt zeker niet alleen van pluimveebedrijven. Ook wegen en transport, industrie en het buitenland leveren een grote bijdrage.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: boerenvannederweert.nl