Noud Beijer nieuwe voorzitter DEP
Noud Beijer is op de algemene ledenvergadering voorgedragen en gekozen als nieuw bestuurslid van de coeratie Duurzame Energie Pluimvee. Het bestuur heeft op 28 juni Noud gekozen als voorzitter van DEP.
Mooie uitdaging
Noud Beijer (49) houdt samen met zijn vrouw Miriam 50.000 vleeskuikenouderdieren in vier stallen. Tijdens de vorige ledenvergadering is aan de leden gevraagd of zij konden instemmen met een mogelijke externe voorzitter. Daar heb ik zelf ook tegengestemd; ik vind dat een voorzitter een lid van de coöperatie moet zijn en zelf pluimveehouder. Die voelt zelf de pijn als het fout is. De betrokkenheid is dan maximaal, zegt Noud Beijer.
Hij vindt het voorzitterschap van DEP een mooie uitdaging. We hebben allemaal ervaren hoe belangrijk DEP en BMC zijn. Ook nu tijdens het grote onderhoud zie je dat de mestmarkt verstoord raakt bij meer aanbod van mest. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan de doorontwikkeling van DEP en BMC om in 2030 de derde fase in te kunnen gaan, zegt de kersverse voorzitter.
Bestuurlijke ervaring
Na de HAS werkte Noud Beijer 3 jaar als bedrijfsadviseur legpluimvee voordat hij zijn bedrijf van de grond af opbouwde en uitbreidde tot de huidige omvang.
Sinds 2009 is Noud bestuurslid van Avipol, de onderlinge waarborgmaatschappij tegen dierziekterisicos zoals Salmonella, Mg, hysterie en schijnleg. Daarnaast is hij lid van de Agrifirm Ledenraad waarvoor hij in 2013 de AOCV, de Algemene Opleiding voor Coeratieve Vaardigheden volgde.
Met de toetreding van Noud Beijer zijn de sectoren goed verdeeld over de bestuursleden.
Van mest naar energie
Coeratie DEP zorgt jaarlijks voor de aanvoer van 420.000 ton, zeventig vrachtwagens per dag, stapelbare mest naar de centrale. De geproduceerde elektriciteit wordt door BMC Moerdijk verkocht aan PZEM Energy BV, een van de aandeelhouders en onderdeel van de Zeeuwse energiemaatschappij PZEM, voorheen Delta.
Wetgeving
Onder invloed van wijzigende wet- en regelgeving vanuit Brussel en de toenemende aandacht voor diergezondheid, worden exportmogelijkheden van mest naar verwachting steeds kleiner. De leden van DEP zijn echter te allen tijde verzekerd van een permanente afvoer van hun mest. Het lidmaatschap draagt bij aan een bedrijfsvoering die volledig past in het vernieuwde economisch denken.
Met het huidige groot onderhoud kan de centrale weer draaien tot 2030. Helaas duurt het onderhoud langer dan verwacht doordat er meer werkzaamheden aan de turbine noodzakelijk bleken te zijn. De mest van de leden gaat nu in opslag. De verwachting is dat BMC begin augustus weer draait. Medio voorjaar 2019 hebben we de opslag weer verwerkt, licht Wil van der Heijden, directeur DEP toe.