Gemeenten dringen aan op snelle vaststelling geurpercentage luchtwassers
Uit het WUR-onderzoek naar het rendement van luchtwassers voor de veehouderij blijkt dat combi luchtwassers minder geur en ammoniak verwijderen dan aanvankelijk werd gedacht. Als reactie hierop heeft het kabinet besloten de normen aan te passen en is er recentelijk een internetconsultatie geweest op de voorgestelde nieuwe normen. De VNG verzoekt de Tweede Kamer in een brief voorafgaand aan een Algemeen Overleg over luchtkwaliteit op 4 juli de staatssecretaris te manen snel over te gaan tot vaststelling en publicatie van de gewijzigde Regeling geurhinder en veehouderij.
Geurknelpunten
VNG dringt hier op aan, omdat er ondertussen een situatie is ontstaan met veel onduidelijkheid over de vergunningverlening, zowel voor gemeenten als voor omwonenden en de veehouderijsector. Gemeenten willen niet dat nieuwe geurknelpunten ontstaan. Vergunningverlening op grond van de huidige geuremissiefactoren in de Regeling geurhinder en veehouderij leidt tot overschrijding van geurnormen en geurhinder voor omwonenden. Maar het is niet mogelijk om bij vergunningverlening te anticiperen op de nieuwe normen omdat de nieuwe regeling nog niet werking is getreden.
Lagere geurreductiepercentages
Voor bestaande bedrijven met een combi-luchtwasser, die niet worden gewijzigd, verandert er niets. De ondernemer heeft de investering gedaan op basis van een vergunning die door het bevoegd gezag is afgegeven. Bij nieuwe bedrijven en uitbreiding van bestaande bedrijven, heeft de beschreven aanpassing tot gevolg dat met de lagere geurreductiepercentages moet worden gerekend. Op basis van de resultaten van het onderzoek wil staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, de geurreductiepercentages van combiwassers in de regeling aanpassen. Bij nieuwe bedrijven en uitbreiding van bestaande bedrijven heeft de aanpassing tot gevolg dat met de lagere geurreductiepercentages moet worden gerekend.