'Duitsland zit te wachten op contact met Nederlandse pluimveehouders'
De geschiedenis van Biomeerwaarde Ei gaat tien jaar terug. Een aantal biologische pluimveehouders zag dat hun legkippen als gangbare soepkippen werden verkocht en om een meerwaarde te realiseren, gingen ze samenwerken. Inmiddels verhandelen ze 80 procent van alle biologische legkippen. We zagen toen ook dat er grote verschillen tussen de biologische eierprijzen waren, vertelde Wim Thomassen. De markt voor biologische eieren groeide en we wilde betere prijzen. Om dat te bereiken, moesten de biologische pluimveehouders samen werken. Dit is de sleutel tot succes gebleken. We zijn bijna drie jaar bezig geweest met het opzetten van een coeratie voor eieren. Bij de oprichting hadden zich dertig pluimveehouders aangesloten en toen waren we meteen al de grootste aanbieder van biologische eieren op de markt.
Duitse pakstations
Na de oprichting volgde een tijd van onderhandelen, overleggen en leren. Ik zag dat de Nederlandse pakstation bijvoorbeeld onderling veel overleg hadden met de buitenlandse pakstations. Maar ik hoorde ook dat de buitenlandse pakstations liever een rechtstreeks contact met de Nederlandse pluimveehouders wilden. Dan wisten ze waar de eieren vandaan kwamen. Ze wilden graag met ons samenwerken. We kenden daarmee een positieve start en hebben sindsdien weinig problemen gehad met de Duitse pakstations.
Inmiddels vertegenwoordigt Biomeerwaarde EI bijna 700.000 kippen met 1,9 miljoen eieren en een marktaandeel van 25 procent. We doen niet geheimzinnig over onze prijs. Elk jaar wordt deze in oktober of november bepaald. Door de coeratie is de prijs gestegen en ontvangen boeren een eerlijke prijs. Wat ik ook zie is dat pakstations toch blij met ons zijn. Onze prijs wordt nu vaak gebruikt als referentieprijs door de pakstations.
Solidariteit
De invloed van Biomeerwaarde EI is groot. Dank zij de samenwerkende pluimveehouders is een sterkere positie op de markt gecrerd, maar de kracht komt ook uit de solidariteit. Thomassen: Tijdens de fipronilcrisis konden we de eieren vanwege ons netwerk beter wegzetten, maar we hebben ook onze getroffen leden geholpen door de vernietigingskosten op ons te nemen.
Door de sterke marktpositie kan de coeratie ook sturen. Om de prijs en markt te beschermen tegen een overaanbod is besloten een pas op de plaats te maken en voorlopig geen nieuwe leden toe te laten. Daarnaast overwegen we ook om de markt en aanbod beter op elkaar af te stemmen door een hoger winter- en lagere zomerprijs te gaan hanteren. Op die manier kunnen we sturen dat er in de zomer geen overaanbod is en in de winter te weinig eieren. Leegstand is dan beter in de zomer.
Alleen maar voordelen
Biomeerwaarde Ei is een succes, dat eigenlijk n op n zou kunnen worden gebruikt door de andere leghennenhouders. Naar mijn ervaring biedt samenwerking alleen maar voordelen, vervolgde Thomassen. Het verbaast mij dat er niet meer pluimveehouders gaan samenwerken. Een coeratie kan ook in scharrel- en freiland succesvol zijn. Wellicht dat biologische pluimveehouder iets meer geneigd zijn samen te werken, omdat we elkaar beter kennen, maar er zijn zoveel kansen. Duitsland zit te wachten op contact met Nederlandse pluimveehouders.