Verkoop en consumptie kweekvlees voorlopig niet toegestaan
Het Amerikaanse bedrijf JUST, dat beweert van eendencellen gekweekte kipnuggets, chorizo en zelfs foie gras te maken, leverde onlangs een eerste proefpartij kweekvlees aan een Nederlands restaurant. Maar tot proeven kwam het niet. Het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staken hier een stokje voor en verzegelden de pakketten kweekvlees. Het kweekvleesproduct was namelijk nog niet goedgekeurd volgens Europese wetgeving en mocht dus niet gegeten worden. De verontwaardiging was groot en er werden zelfs door D66 Kamervragen gesteld.
Nieuwe Voedingsmiddelen Verordening
De minister schrijft aan de Tweede Kamer dat de NVWA conform haar wettelijke taak heeft opgetreden en haar interventiebeleid toepaste. In dit geval constateerde de NVWA dat een niet toegelaten voedingsmiddel werd verhandeld. Met het oog op de voedselveiligheid heeft de NVWA ingegrepen en er voor gezorgd dat het kweekvlees niet in de handel wordt gebracht.
Volgens de Nieuwe Voedingsmiddelen Verordening moet voordat nieuwe voedingsmiddelen op de Europese markt worden gebracht, de veiligheid van deze voedingsmiddelen worden vastgesteld. Ook voor kweekvlees betekent dit dat eerst de veiligheid van dit product moet worden aangetoond. De betreffende ondernemer moet de resultaten van dit onderzoek laten beoordelen door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. Na het oordeel van EFSA over de voedselveiligheid stemmen de lidstaten van de Europese Unie vervolgens over een mogelijke toelating voor de gehele Europese markt. Toegelaten nieuwe voedingsmiddelen worden opgenomen in de 'Unielijst'.
Geen aanvraag toelating
Kweekvlees is niet toegelaten op de Europese markt, maar op dit moment is er ook nog geen aanvraag gedaan voor toelating van kweekvlees in het kader van de nieuwe voedingsmiddelen verordening. Naast de toelating als nieuw voedingsmiddel moet de ondernemer die kweekvlees produceert en vermarkt voldoen aan de andere algemene bepalingen voor voedselveiligheid die zijn opgenomen in de Algemene Levensmiddelen Verordening. Deze wetgeving geldt voor alle voedselproducenten. Er is volgens de minister geen sprake van wettelijke obstakels of barries. Het is conform de gang van zaken.