Fipronilmest mag worden verwerkt tot compost
Minister Schouten heeft ook besloten om de eerder gecommuniceerde normen voor fipronil en amitraz in pluimveemest te formaliseren door middel van een wijziging van de Regeling dierlijke producten. Pluimvee-organisaties Avined, LTO/NOP, NVP en Meldpunt Fipronil zijn druk bezig geweest om te lobbyen voor een dergelijke regeling en boden eind april een protocol ter goedkeuring aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan voor het op te stellen voor het centraal homogeniseren van fipronil-mest. Dat is nu door de minister goedgekeurd. Een van de problemen met fipronil besmette mest is dat het in principe alleen verband mag worden, maar de BMC Moerdijk heeft door onderhoudswerkzaamheden een achterstand in verwerking opgelopen.
Homogeniseren van mest was een optie en na een eerste twijfel gaf ook de Europese Commissie in april aan dat ze geen bezwaar had tegen homogeniseren van fipronil mest. Het proces van homogeniseren en composteren van de pluimvee mest zal moeten plaatsvinden conform een door de NVWA goedgekeurd hygieprotocol.
De gehomogeniseerde mest kan alleen als compost worden afgevoerd als met een bemonstering en analyse van een geaccrediteerd laboratorium is gebleken dat de gehalten fipronil en amitraz in de mest zich onder de detectielimieten bevinden, waarna de mest als categorie 2- materiaal gebruikt kan worden. Gehomogeniseerde mest waarin toch nog gehalten boven de detectielimieten worden aangetroffen, moet alsnog worden verbrand.