ABN Amro: leghennenstapel krimpt van 36 naar 32 miljoen
Dat verwacht ABN Amro. De rendementen met scharrel-, verrijkte kooi en koloniehennen waren , afgezonderd van crisissen zoals fipronil minimaal in de afgelopen jaren, vertelde Frans Dorresteijn, agrarisch specialist van de bank woensdagavond 6 juni tijdens een bijeenkomst van ABN Amro en Alfa Accountants en Adviseurs voor pluimveehouders in Hardenberg (OV).
De rendementen in die sectoren staan in geen verhouding tot de risicos die legpluimveehouders lopen. De vooruitzichten zijn bovendien niet zo rooskleurig. In een land zoals de Oekrae schieten nieuwe leghennenstallen als paddenstoelen de lucht uit. Die landen hebben een lagere kostprijs en kunnen goedkopere eieren naar de EU exporteren waardoor het Nederlandse ei in de verdrukking komt. Daarom verwachten we dat de leghennenstapel de komende jaren gaat inkrimpen, verklaart Dorresteijn.
De Nederlandse leghennenstapel hoeft van ons niet in te krimpen, benadrukt hij. Maar we verwachten wel dat er een krimp plaats gaat vinden omdat een aantal leghennenhouders mede door de hoge kosten van wet- en regelgeving in Nederland de rat race om de laagste kostprijs niet meer aan kan. Ze zullen stoppen of omschakelen naar biologisch, vrije uitloop of nieuwe concepten.
Meer toegevoegde waarde
De bankier adviseerde de aanwezige pluimveehouders zich te onderscheiden door in plaats van meer volume meer toegevoegde waarde te leveren. Onderzoek bijvoorbeeld of je regionaal eieren af kunt zetten, zegt hij.
Bij ons in het dorp zijn drie supermarkten maar toen ik ze vroeg om mijn eieren af te nemen, verwezen twee van de drie me naar het hoofdkantoor. En daar kreeg ik nul op mijn rekest omdat het voor een supermarkt veel makkelijker is om gewoon eieren van het distributiecentrum te ontvangen. Alleen de Jumbo bij ons in het dorp heeft wellicht interesse om mijn eieren in haar supermarkt aan te bieden. Dus zo makkelijk is dat niet, reageerde een aanwezige leghennenhouder.
40 eurocent per ei
Ik weet dat het niet makkelijk is om meer geld te ontvangen voor uw eieren maar onmogelijk is dat niet, reageert Dorresteijn. Rondeel en Kipster zijn goede voorbeelden en het Gezondheidsei Leifde ook. Dat ei is afkomstig van leghennen die een andere voersamenstelling krijgen waardoor het ei meer voedingsstoffen bevat. Een kleine groep consumenten betaalt 40 eurocent per stuk voor het Leifde ei door de gezondheidsclaim.
Niet iedereen kan overstappen naar Rondeel of Kipster, reageerde een leghennenhouder. Samenwerking met andere pluimveehouders kan ook veel voordelen bieden, zei Dorresteijn. Dat kan voordelen bieden, maar mijn ervaring is dat er altijd pluimveehouders zijn die zich terug trekken waardoor het mislukt om samen eieren te verkopen of voer in te kopen, zei een leghennenhouder. Doe het dan in kleiner verband, reageerde Dorresteijn.
Stal binnen 10 jaar terug verdienen
De bankier erkende dat er veel bedreigingen zijn voor de sector. Normaal gesproken bouw je een stal voor minimaal vijftien jaar, maar door steeds sneller wijzigende wet- en regelgeving en wensen vanuit de markt, moeten pluimveehouders hun stal nu wellicht al sneller ombouwen. Een concept leghennenhouder vertelde me onlangs dat hij (de inrichting in) zijn stal binnen tien jaar terug wil verdienen. Hij verwachten dat er over tien jaar weer andere marktwensen zijn waardoor hij zijn stal wel om moet bouwen.
Heb oog voor de juiste trends en speel daar (gedeeltelijk) op in door meer te luisteren naar de eindgebruikers, adviseert Dorresteijn. Je kunt als pluimveehouder of als sector wel klagen over fijnstof en endotoxinen, maar zult er toch iets mee moeten. Daarom is het goed dat er nu in de Gelderse Vallei fijnstof reducerende technieken worden getest op pluimveebedrijven.