'Keuren van stallen: uitwas van vastgelopen vergunningensysteem'
Vrijdag 1 juni herintroduceerde gedeputeerde Spierings van de provincie Noord-Brabant het begrip APK-keuring voor veehouderijstallen. De gewoonte van de provincie om onhaalbare en onbetaalbare maatregelen te blijven stapelen op het erf van de individuele Brabantse veehouder, maakt dat hij niet meer kan vertrouwen op de overheid, die steeds de spelregels verandert, stelt de ZLTO in een reactie. Ook werken de voorgestelde maatregelen schaalvergroting in de hand. Ten slotte zouden kleine en middelgrote boerenbedrijven het niet meer kunnen bolwerken om aan al deze maatregelen te voldoen.
Onwerkbare situatie
Net als de provincie is ZLTO een voorstander van betere stallen met minder uitstoot van stof en ammoniak en een beter welzijn voor de dieren. Maar de wijze waarop de provincie de ene maatregel na de andere oplegt, crert volgens hen een voor boeren onwerkbare situatie: Met het nieuwe provinciale beleid werd al een onhaalbare en onbetaalbare situatie gecrerd. En dat leidt tot honderden boeren die moeten stoppen met hun bedrijf. En nog gn jaar later komen er weer extra maatregelen! Een boer is financieel niet in staat om elke paar jaar de stal aan te passen aan wr nieuwe regels. Innovatie blijft ook nodig, maar deze werkwijze is contraproductief.
Nieuwe Omgevingswet
ZLTO noemt een APK voor stallen een uitwas van een vastgelopen vergunningensysteem en adviseert de provincie energie te steken in een nieuw systeem dat past bij deze tijd en aansluit op de nieuwe Omgevingswet, in plaats van steeds extra regels over boeren uit te storten. Dat dwingt boeren om stallen te blijven verbeteren en stimuleert en motiveert hen bovendien. Maak realistische doelafspraken en reken ondernemers af op daadwerkelijk geproduceerde emissies. Daarvoor heeft de ZLTO al eerder gepleit, besluit ZLTO in haar reactie.