Slachterijen willen voetzoollaesies met camera meten
Dat zegt algemeen secretaris Peter Vesseur de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi). Momenteel is alleen het camerasysteem van Meyn door de Nederlandse overheid goedgekeurd om de scores op voetzoollaesies bij vleeskuikens te meten. We verwachten dat camerasystemen van andere producenten binnen afzienbare tijd die erkenning ook kunnen krijgen. Enkele vleeskuikenslachterijen wachten even af tot dat zover is. Momenteel zijn ze zich aan het oriteren, vertelt Vesseur.
Wanneer het zover is dat alle vleeskuikenslachterijen in Nederland de voetzoolscores met een camera meten, durft Vesseur niet te zeggen. Dat is aan de slachterijen zelf. Zij moeten investeren in cameras.
Een groot voordeel is ook dat de beelden even bewaard kunnen worden, zodat het mogelijk is ze aan de pluimveehouder te tonen in die gevallen waarin de score niet overeen komt met de verwachting, hetgeen vooral speelt indien de score (veel) hoger is dan de pluimveehouder verwacht, vertelt Vesseur.
Camera meet alle voetzolen
Secretaris Aalt den Herder van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is blij dat alle vleeskuikenslachterijen in Nederland zich hebben uitgesproken om op termijn allemaal de voetzoollaesies op dezelfde manier te meten. Een camera meet de voetzoollaesies score van alle voetzolen, die er op een dag geslacht worden. Nu wordt er op veel slachterijen steekproefsgewijs gemeten. Met een camera 100 procent van de voetzolen meten, is eerlijker. We hopen dat er zo minder discussie komt, zegt Den Herder.
Veel vleeskuikenhouders vinden het vreemd dat ze bij de ene slachterij bijvoorbeeld een voetzoolscore van 60 punten hebben en bij de andere van 110, bij vleeskuikens uit dezelfde stal. Volgens de vleeskuikenhouders wordt er bij de ene slachterij anders gemeten dan bij de andere. Dat geven ze aan Pluimveeweb aan. Daarnaast verbazen een aantal vleeskuikenhouders zich er ook over dat ze voetzoolscores van 110 punten of meer halen terwijl de voetzolen spierwit zijn en er goed uitzien.
Op de goede weg
We zijn goed op weg en hebben mooie resultaten geboekt in reductie van voetzoollaesies, zegt Den Herder. Een beperkte groep vleeskuikenhouders heeft structureel hoge scores, zij hebben moeite om de voetzoollaesies onder controle te krijgen.
De sector heeft de ambitie om de goede lijn vast te houden. Daarom is in 2018 budget vrijgemaakt voor een studie, uitgevoerd door WUR, om te kijken welke oorzaken we mogelijk nog onvoldoende in beeld hebben.
Voer belangrijkste oorzaak voetzoollaesies
Ruim tweederde van de vleeskuikenhouders vindt voer n van de drie belangrijkste oorzaken voor voetzoollaesies bij vleeskuikens. Dat blijkt uit de resultaten van het online onderzoek Voetzoollaessies bij vleeskuikens van Pluimveeweb in 2016.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen, Avined, NVP