Prijs pluimveevlees in de winkel vorig jaar met 5 procent gestegen
Die stijging van 3,8 procent vorig jaar was zelfs een van de hoogste in de eurozone, alleen in Slowakije nam die nog meer toe. De stijging van de gemiddelde vleesprijs in Belgien Duitsland was ongeveer de helft van die in Nederland. In Ierland, Cyprus, Finland en Griekenland daalden ze zelfs. De prijsstijging van 5 procent van pluimveevlees vorig jaar was in Nederland zelfs het sterkst in de eurozone.
Ondanks die stijging behoort Nederland tot de vijf landen in de eurozone waar naar verhouding het minst aan vlees wordt uitgegeven. Van de totale aankopen in de winkel gaat hier iets meer dan 21 procent naar vlees (inclusief vleeswaren). Het meeste besteden de Belgen in de winkel; bijna 28 procent van hun geld gaat naar vlees en vleeswaren.
Minder aanbod
Voorzitter Gert Jan Oplaat van de Nepluvi (Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie) heeft wel enkele mogelijke verklaringen voor de forse stijging van pluimveevlees; Er is toch wat minder aanbod denk ik. Er zijn meer langzaam groeiende rassen en dan krijgt de inkoop toch problemen. Ook is er minder aanvoer geweest vanuit Brazili Omdat ook de gemiddelde consumptie van kippenvlees vorig jaar met zon 200 gram is gestegen doet de markt dan zijn werk.
Oplaat verwacht dat de stijging ook komende jaren nog wel zal doorzetten. Of die ook goed nieuws is voor de boer kan hij niet beoordelen. Daarvoor moet je in de contracten tussen onze leden en de vleeskuikenhouders kijken en dat kan ik niet. Je zou natuurlijk mogen verwachten dat met een hogere prijs de marge groter wordt, maar de kosten in de keten zijn natuurlijk ook gestegen. Kijk maar naar de gestegen kosten door de nieuwe cao en de eisen van de NVWA aan de slachterijen.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen