Haags Gerechtshof voorkomt heksenjacht op pluimveehouders
De voornaamste bronnen van fijnstof zijn verkeer, energiecentrales en de landbouwsector. In Europese regelgeving is vastgesteld dat in 2027 het percentage fijnstof met 50 tot 70 procent is gedaald. Het Haags gerechtshof zegt dat er geen extra maatregelen toegewezen kunnen worden bovenop Europese regelgeving. Nederland mag blijven werken met het bestaande model om te bepalen of veehouderijen aan de grenswaarden voor fijnstof voldoen.
De uitspraak van de rechter is gebaseerd op een eerdere rechtszaak, eveneens aangespannen door Milieudefensie. Het vonnis in deze eerdere rechtszaak stelde dat Nederland niet per direct verplicht is om te voldoen aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Generieke heksenjacht voorkomen
Volgens Aalt den Herder, secretaris van de NVP, erkent de rechter met dit besluit het belang van maatwerk voor de pluimveesector. Slechts een klein aantal pluimveehouders overschrijden daadwerkelijk de grenswaarden voor fijnstof.
Den Herder vindt dat de overheid niet overtrokken moet reageren op groeperingen en onderzoekers met mogelijke aanwijzingen op normoverschrijding op gebied van milieu en volksgezondheid. Hij ziet te vaak dat politici en bewindslieden gevoelig zijn voor deze druk. Het is goed dat de rechter zich niet laat bevloeden door politieke agendas want er moet geregeerd worden op basis van feiten. Er wordt met dit besluit van de rechter een generieke heksenjacht voorkomen.
Voortvarend bezig met fijnstofreductie
Hugo Bens, voorzitter leghennenhouderij LTO, is blij dat de pluimveesector op korte termijn niet met strakkere wetgeving wordt geconfronteerd. Als de wetten nu al strenger zouden worden, schiet de hele pluimveesector op slot terwijl we pluimveehouders juist voortvarend bezig zijn met fijnstofreductie.
Met innovaties zoals droogtunnels, warmtewisselaars en de Statiq Air PMX wordt ingezet op het minimaliseren van fijnstof in pluimveestallen. Bens verwacht dat de Europese doelstelling gehaald wordt. Met de snelheid waarop de pluimveesector zich ontwikkeld, komen we misschien zelfs wel verder, aldus de voorzitter leghennenhouderij LTO.
Geen concrete gevolgen
Dit besluit heeft geen concrete gevolgen, maar was de uitspraak anders geweest, dan waren die gevolgen zeker merkbaar. Als de overheid in de positie wordt geplaatst dat het de wetgeving moet aanscherpen, ziet Bens het aantal knelgevallen stijgen. Het is niet fair om de druk helemaal bij de pluimveesector te leggen. Het aantal knelgevallen moet dalen en worden voorkomen, niet juist stijgen.
Bens en Den Herder merken beiden op dat de overheid garant moet staan voor de innovaties. Bens: De overheid moet ontwikkeling van de pluimveesector ondersteunen en faciliteren. Niet tegenwerken. Den Herder: Er moet financiering komen vanuit de overheid voor haalbare en betaalbare maatregelen tegen fijnstof.