RIVM: Effect van individueel meetstation zeer beperkt
In de trend van de ammoniakconcentratie over Nederland worden de metingen van Vredepeel wel meegenomen, laat de RIVM in een reactie op het onderzoek van journalist Geesje Rotgers en wetenschapper Jaap Hanekamp op zijn website weten. Daarin is Vredepeel echter slechts n van de 35 meetlocaties. Daarnaast wordt in de trendanalyse rekening gehouden met het concentratieniveau op de meetlocaties (er vindt normering plaats op de gemiddelde concentratie).
Het RIVM houdt in analyses naar eigen zeggen rekening met het feit dat de metingen op Vredepeel lokaal bevloed worden door ammoniakbronnen. Zo worden de metingen niet gebruikt in de kalibratie van de depositieberekeningen die gebruikt worden in de PAS en de Grootschalige Depositie Kaarten.
Het RIVM stelt dat de organisatie zich bewust is van de situatie rond het meetpunt Vredepeel. De ammoniakmetingen zijn in de jaren 90 onder meer uit kostenoverwegingen toegevoegd aan het bestaande station Vredepeel. Er is niet gekozen om een nieuw meetpunt op te zetten.
Lokale invloeden
In de huidige meetstrategie voor ammoniak verricht het RIVM op vele plaatsen, met eenvoudige monstername metingen, het Meetnet Ammoniak In Natuurgebieden (MAN) . Deze metingen worden vervolgens geijkt aan de metingen in het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit (LML). Belangrijkste functie van de zes LML-stations waaronder Vredepeel, is daarmee dus te fungeren als referentiemetingen voor het MAN. In deze referentiemetingen spelen lokale invloeden geen rol.
De onderzoeken die het RIVM op basis van de metingen uitvoert ter onderbouwing of evaluatie van het ammoniakbeleid worden volgens de rijksdienst nauwelijks bevloed door specifieke omgevingsomstandigheden bij het meetstation Vredepeel. Het RIVM deelt de conclusies van de publicatie van Rotgers en Hanekamp dan ook niet.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Geesje Rotgers, Huib Schoonhoven