Video: 'Verzet je niet tegen trends, maar speel er op in'
De voormalige ICT-er uit Delft startte in 1995, met een starkapitaal van amper 10.000 gulden, als leghennenhouder. De Ronde bouwde zijn stal voor 5.500 scharrelhennen al snel om naar vrije uitloop omdat hij daardoor 1,5 cent per ei meer ontving. Zo speelde hij voor het eerst in op een trend. Vandaag de dag houdt hij op zeven locaties in totaal 250.000 leghennen, waarvan 140.000 vrije uitloop.
De leghennenhouder bereikte dit door in te spelen op trends. Zo speelde hij in op de trend dat 4 procent van de boeren ieder jaar stopt door meerdere bestaande legpluimveebedrijven over te nemen. Naast dat dit kostentechnisch interessant is, zorg ik hiermee ook voor risicospreiding, zegt hij.
De leghennenhouder groeide bewust in het vrije uitloopsegment omdat hij zag dat de verdiensten daar hoger waren. Vanwege onze schaalgrootte kunnen we onze scharreleieren ook voor een goede prijs (mee) verkopen.
Online inzicht in data
Door de groei van zijn bedrijf steeg de complexiteit. Geen stalcomputer was hetzelfde, aangezien ik meerdere bestaande bedrijven heb overgenomen. De leghennenhouder ontwikkelde daarop een eigen online dashboard waar zijn medewerkers iedere dag de eierproductie, het water- en voerverbruik, staltemperatuur en andere belangrijke parameters invoeren. Zo heeft de ondernemer snel inzicht in al deze dagelijkse getallen van al zijn zeven locaties.
Ik ga samen met mijn vrouw en kinderen graag op vakantie. Dankzij het online dashboard kan ik overal ter wereld zien of het goed gaat met mijn kippen, zodat ik lekker stressvrij kan leven.
Meldingen bij afwijking
De Ronde paste het online dashboard in de loop der jaren aan. Ik had geen zin meer om dagelijks alle gegevens te bekijken. Tegenwoordig krijg ik meldingen binnen als een bepaalde parameter sterk overschreden wordt. Zo kreeg ik onlangs op een zondag een melding op onze locatie in Vlagtwedde (GR) omdat de eierproductie nul was. Het bleek dat onze medewerker zich verslapen had. Toen heb ik hem gauw gebeld.
De leghennenhouder verzamelde de gegevens van iedere koppel sinds 1995. Door jarenlang gegevens te verzamelen hebben ik en mijn bank inzicht in de financie voorspelbaarheid, waardoor ik makkelijker geld kan lenen en sneller kan groeien.
Hoewel hij zeven locaties heeft, bezoekt hij al zijn stallen minstens n keer per week. Ik heb toch niks beter te doen, grapte De Ronde tegenover het publiek.
Robot die bloedluizen opzuigt
De Ronde blikte ook nog even kort terug. Toen ik in 1995 begon, bestonden er geen mobieltjes en was internet er ook nog niet. Tegenwoordig zijn beide niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Digitalisering was al wel een trend in 1995.
Ook keek de leghennenhouder vooruit. Wellicht bestellen we in 2033 ons vers gekookte eitje met onze smartphone en komt in 2043 een drone ons vers gekookte eitje brengen? Misschien werken we dan allemaal wel met robots die bloedluizen opzuigen en robots die dagelijks de grondeieren rapen en de hennen controleren."
Laat Wageningen Universiteit maar stoppen met hun onderzoek naar het tellen van bloedluizen. Laten ze maar een robot ontwikkelen die bloedluizen opzuigt. De ontwikkeling van robots gaat wereldwijd zo snel, dat ik er in geloof dat er binnen tientallen jaren ook een robot is die bloedluizen opzuigt.