Forse vermindering antibioticaresistentie in Nederlandse veehouderij
Het gaat dus de goede kant op met antibioticareductie en resistentievermindering in onder meer varkenshouderij. Daarom wordt nu ingezet op sectorspecifiek beleid in vervolg op het tot en met 2016 gehanteerde generieke beleid. Dit beleid houdt volgens de minister in dat er meer rekening gehouden wordt met de diversiteit aan diergezondheidssituaties die ten grondslag liggen aan de verschillen in het antibioticagebruik tussen sectoren en bedrijven.
Carbapenems
Een zorgpunt is de antibioticagroep Carbapenems. Dit is in de gezondheidszorg een laatste-redmiddel. In de diergezondheid worden deze middelen niet gebruikt en resistentie (CPE) is tot nu toe niet in Nederland bij dieren aangetoond. Toch sluit Bruins niet uit dat een dierhouderij vanuit de omgeving besmet raakt. Als er dan toch resistentie optreedt, kan de dierhouderij een reservoir vormen van waaruit mensen kunnen worden besmet. In december 2016 werd door de toenmalige regering een toezegging gedaan dat er een plan van aanpak gemaakt zal worden met maatregelen indien er introductie van CPE bij dieren geconstateerd wordt, zodat verspreiding naar mensen wordt voorkomen. Aan dat plan van aanpak wordt momenteel gewerkt.
Kip geen belangrijke bron van ESBL bij mensen
De maatregelen die genomen zijn om ESBL resistente bacteri in de dierhouderij te verminderen, hebben volgens de minister ook effect gehad. Er komen substantieel minder ESBL resistente bacteri voor in de dierlijke keten. Het risico van overdracht van ESBL bacteri van dier naar mens is door onderzoek minder groot idan de overdracht van mens naar mens. De perceptie dat kip een belangrijke bron is voor ESBL bacteri bij de mens is ook niet juist. Deze uitkomst wil niet zeggen dat de inzet op minimaal verantwoord antibioticagebruik bij dieren beperkt kan worden, zo waarschuwt de minister. Antibioticagebruik bij dieren en mensen verhoogt het risico van ontstaan van resistentie. In het belang van de dier- en volksgezondheid blijft uiterst zorgvuldig gebruik geboden.