Pluimveevoeders vrijwel vrij van Salmonella
Dat blijkt uit inventarisaties van SecureFeed naar analyseresultaten bij haar deelnemers en maakte SecureFeed donderdag 26 april bekend. Salmonella kan via een grondstof in mengvoeder komen of via een andere route, zoals onvoldoende gereinigde transportmiddelen.
Alle schakels in de voederindustrie nemen uit voorzorg maatregelen om introductie van Salmonella tegen te gaan. De monitoring op aanwezigheid van Salmonella geldt als indicatie dat de risicobeheersing op orde is. Als de analyse toch besmetting met Salmonella aantoont, volgt onderzoek naar de besmettingsroute. Daar is dan de hygie verder aan te scherpen, opdat nieuwe introducties zijn tegen te gaan.
Deelnemers van SecureFeed nemen ook maatregelen om de gevolgen op het veehouderijbedrijf waar het besmette mengvoer is geleverd, te minimaliseren. Maatregelen zijn afhankelijk van het gevonden type Salmonella en de diercategorie waarvoor het mengvoeder bestemd is. De besmette partij voeder, voor zover nog niet vervoederd, wordt teruggehaald en vernietigd. Vrachtwagens worden ontsmet, evenals silos waarin het mengvoeder heeft gezeten. Aan de vervangende partij mengvoeder is een Salmonella dodend middel toe te voegen en ook het drinkwater is tijdelijk aan te zuren.
Resultaten 2015 tot en met 2017
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: SecureFeed
Beeld: Susan Rexwinkel