'Vlees past in een duurzaam dieet'
Hannah van Zanten is n van de inleiders tijdens het Pluimvee Symposium op 16 mei in Eersel. Zij promoveerde in juni 2016 cum laude op het onderwerp Anders voeren van reststromen aan dieren op basis van een levenscyclusanalyse. Zij is ook betrokken bij Kipster, waar ze proberen de dieren alleen met reststromen te voeren.
Reststromen lijken milieutechnisch gezien interessant, maar die zijn niet onbeperkt voorradig. Daarom kijken we naar alle factoren om te bepalen hoeveel landbouwproductie er nodig is om alle mensen te voeden in 2050. Graan telen om aan kippen te voeren is dan niet duurzaam, omdat mensen dat ook direct kunnen consumeren. Maar helemaal zonder dierlijke productie hoeft ook niet.
Van Zanten wijst bijvoorbeeld op het omzetten van veenweidegras naar melk door koeien. Dat levert naast melk ook vlees op, maar op die gronden kun je niet direct iets telen voor menselijke consumptie. Haar conclusie is dat er 7 tot 27 gram aan dierlijke eiwitten per dag gegeten kan worden binnen een duurzaam dieet. In Nederland ligt dat nu boven de 60 gram.
Bekijk de symposiumpagina voor meer informatie en het aanmelden. Deelname voor pluimveehouders is gratis.