Overheid blijft tijdelijke vergunningen verlenen op basis van PAS
GroenLinks, SP, PvdA en de Partij voor de Dieren dienden hierover tijdens het debat in de Tweede Kamer een motie in, waarbij de regering werd gevraagd dat vooralsnog niet te doen. De indieners van de motie vinden dat eerst de onvolkomenheden in de PAS moeten worden opgelost en er duidelijkheid moet bestaan over de daadwerkelijk beschikbare ontwikkelruimte. Naar hun mening zou de regering grondig aanvullend onderzoek moeten doen naar de onzekerheden in de ontwikkelruimte, huidige metingen en berekeningen. Bij de stemming op 3 april bleek er echter geen meerderheid te bestaan voor de motie in de Tweede Kamer.
Extra stikstofuitstoot
Aanleiding voor de motie vormde een recente uitspraken van de Raad van State waarbij enkele vergunningen werden geschorst omdat onduidelijk is of er sprake is van ontwikkelruimte. De Raad van State gaf aan dat het niet uitgesloten is dat de extra stikstofuitstoot nadelige en onomkeerbare gevolgen zal hebben voor omringende natuurgebieden. De partijen wijzen daarnaast op een constatering van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat in de laatste 10 jaar er een significante stijgende trend is in de gemeten ammoniakconcentratie in de lucht terwijl berekeningen op een daling wijzen. Bovendien geeft het RIVM aan dat er een onzekerheidsmarge is van 70 procent zowel lokaal als op de totale depositie van stikstof.
Teveel amoniak in Natura 2000 gebieden
Een meerderheid in de Tweede Kamer verwierp ook een motie van de SP. Hierin werd de regering gevraagd om samen met de provincies een overzicht te maken van de Natura 2000-gebieden waar de herstelmaatregelen ongedaan gemaakt dreigen te worden door een ammoniakoverschot. De SP stelt dat er duidelijke geluiden zijn dat in Natura 2000-gebieden de investeringen in herstelmaatregelen worden ondermijnd door een aanhoudend veel te hoog ammoniakniveau. Daardoor dreigen de natuurdoelen niet te worden gehaald. En dat betekent volgens hen verspilling van veel gemeenschapsgeld wordt verspild.