Big data in de pluimveehouderij
Agrivaknet organiseerde een bijeenkomst over data in de vleeskuikensector. Jonge en oudere adviseurs kwamen bijeen bij de Valk in Wekerom voor een inspiratiesessie.
Kansen
Lenny van Erp, lector precision livestock farming aan HAS Hogeschool in Den Bosch gaf een doorkijk naar de kansen van big data voor de vleeskuikensector. Inspiratiesessies zoals deze zijn belangrijk. Adviseurs doen kennis op en delen dat met pluimveehouders, aldus Lenny. Robotisering doet haar intrede in de pluimveehouderij. Hiervoor zijn primaire bedrijven nodig die hun nek uit willen steken.
Haar tips aan pluimveehouders zijn: Ga eens nadenken over de gegevens die je nu al verzamelt in de stal (klimaat, groei, etc) en hoe je die nog beter kunt benutten. Wat wil je weten van je dieren tijdens de ronde? Zeker bij grotere bedrijven met meerdere stallen en personeel kan het voordeel opleveren om beter gericht te kunnen sturen aan de hand van de actuele stalinformatie. Die moet dan wel op een handige en praktische manier gepresenteerd worden, bijvoorbeeld in een app. Houd als pluimveehouder de ontwikkelingen in de gaten, misschien is verdere automatisering of zelfs robotisering ook iets voor jou?" Voorbeelden zijn meerdere stallen en bedrijven continue te volgen via mobiel of tablet, groeicijfers gebruiken voor geschatte aflevergewichten en de eierraaprobot of een strooiselwoelrobot.
Realtime data tool
Elke dag zien hoe de groei is, het percentage uitval, de voeropname, het gewicht, wat er die dag moet gebeuren. Het kan allemaal met realtime stal- en bedrijfsinformatie. Data die al aanwezig is maar die slim ingezet moet en kan worden. Dat kan met diverse real data systemen zoals FarmResult. Richard ten Cate, eigenaar FarmResult, legde uit hoe alle staldata die nu al beschikbaar is, praktisch is in te zetten via data-analyse.
Pluimveehouders kunnen hiermee direct inspelen op veranderingen, ook op afstand via mobiel of tablet. Een mooi instrument voor proactieve bedrijfsbegeleiding op maat en om scherp en alert te blijven met realtime data. Kennis delen vergroot efficitie en de resultaten. Zowel jongere en oudere bedrijfsadviseurs zullen zich in moeten werken in deze materie en hierin samenwerken.
Praktijkervaring
Andy Siemons, legpluimveehouder uit het Brabantse Rosendaal, werkt sinds een jaar met Agroscoop Insight, het Smart Farm Assistent programma van Porphyrio in samenwerking met ForFarmers.Smart Farm Assistent is het in de cloud werkende bedrijfsinformatiesysteem dat de informatie uit de stal omzet in heldere grafieken.
Andy houdt 100.000 leghennen; 80.000 scharrel en 20.000 vrije uitloop. Met deze aantallen, de noodzaak om de resultaten zo goed mogelijk te volgen om zo snel mogelijk in te grijpen en de kostprijs in de gaten te houden, is het fijn om een goed managementprogramma te hebben", zegt Andy Siemons. Ik ben in hart en nieren pluimveehouder. Ik zit niet graag achter de computer maar goede dataverzameling is een must voor elke ondernemer."
Via zijn tablet en mobiel voert hij de data eenvoudig in en kan hij overzichten bekijken. Dierenartsen en bedrijfsadviseurs kunnen inloggen en data inzien. De data blijven eigendom van de pluimveehouder. Het programma kan ook financie cijfers realtime laten zien waarbij zichtbaar is of het nog interessant is om de hennen aan te houden. Real time data geeft je inzicht en houdt je scherp", aldus de legpluimveehouder.