Poppe: 'Veestapel krimp logisch maar geen doel op zich'
De klimaatopgave is geen kwestie van aantallen dieren meer of minder tellen. Als het productiesysteem en de voedselketen van zaadje tot karbonaadje niet structureel op een duurzame manier verandert, schiet veestapel krimp het doel voorbij. Alleen minder koeien lost het probleem niet op, als per koe dezelfde hoeveelheid methaan de lucht in gaat, zei Poppe. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (LFI) beschrijft in zijn advies Duurzaam en gezond, dat de klimaatopgave op lange termijn onvermijdelijk tot minder productieruimte voor de veehouderij en tot verandering van ons menu leidt, betoogde Poppe.
Verplaatsing productie
Afgelopen dinsdag werd het rapport Duurzaam en gezond aangeboden aan minister Schouten (LNV) en staatssecretaris Blokhuis (VWS). Regeringspartijen hebben al laten weten dat uitvoering van de adviezen in het rapport leidt tot verplaatsing van de productie naar het buitenland. Ook voormalig WUR directievoorzitter Aalt Dijkhuizen uitte deze kritiek. Per kilo vlees en melk is het effect van Nederlandse veehouderij wereldwijd het kleinst, is de opvatting van Dijkhuizen. Hebt u niet een te grote broek aangetrokken, vroeg VVD Tweede Kamerlid Anne Weverling. SPer Frank Futselaar stelde de vraag hoe het zit met exportafhankelijkheid van de Nederlandse agrarische sector.
Hele wereld moet veranderen
Volgens Poppe zal het echter niet zon vaart niet lopen met de verplaatsing van de productie naar het buitenland, omdat het overgrote deel van de wereld de klimaatakkoorden van Parijs ondertekend heeft. Hij benadrukte dat, gezien de klimaatopgave, het logisch is dat de veestapel in Nederland gaat krimpen. Maar dat hoeft allemaal niet morgen te gebeuren. Het rapport richt zich op het jaar 2030. Bovendien is de veestapel krimp al aan de gaan in de melkveehouderij en de varkenshouderij. De overheid heeft 200 miljoen Euro uitgetrokken om de varkenshouderij in Noord-Brabant te saneren, luidde de toelichting van Poppe.