Scholingsmogelijkheden pluimveehouderij
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/69/777/opleiding28-3-2018dr971.-detail.jpg)
Woensdag 28 maart heeft de eerste training uit een reeks van 4 vaktechnische trainingen voor medewerkers pluimveehouderij plaatsgevonden. De trainingen zijn in samenwerking met LTO/NOP ontwikkeld. Bij het opzetten van de trainingen is uitgegaan van de werkzaamheden in de stal. In deze training is aandacht voor zowel de leg- als vleespluimveehouderij.
Vraaggestuurde opleidingen
Dineke Rietveld organiseert diverse opleidingen voor pluimveehouders en medewerkers in de pluimveehouderij. Het begint altijd met een vraag en daar stem ik de cursus op af. Woensdag ging iedereen tevreden naar huis dus we kunnen spreken van een geslaagde dag. Donderdag kreeg ik al een berichtje dat een cursist de opgedane kennis al in praktijk bracht in de stal. Daar doe je het voor, zegt Dineke Rietveld die de organisatie voor haar rekening nam. Sible Westendorp was als expert ingevlogen voor deze training.
De training op 28 maart ging vooral over diergedrag en het herkennen van afwijkingen in de koppel. De groep zat vol. Vanwege het grote aantal aanmeldingen is er een wachtlijst opgesteld voor de training Kipgedrag. ,,Het ziet ernaar uit dat we de training binnenkort nogmaals aan kunnen bieden, zegt Dineke Rietveld.
De andere trainingen staan gepland voor juni, september en november. De onderwerpen zijn dan gezondheid, voeding en klimaat. Voor iedere training kan afzonderlijk worden ingeschreven.
Cursus vermeerdering
Naar aanleiding van de trainingen voor medewerkers pluimveehouderij is er vanuit het veld de vraag gekomen naar trainingen speciaal voor de vermeerderingssector. De huidige cursus gaat over de sectoren heen. Dat komt omdat daar ook vraag naar was. In de basis kan dit prima en is het voor veel deelnemers interessant om ook van andere sectoren kennis op te doen. Vanuit de vermeerderingssector kwam de vraag of we de trainingen ook specifiek voor hun medewerkers kunnen maken. Bij voldoende deelnemers, minimaal 8, kan dat, zegt Dineke Rietveld. Inmiddels hebben 3 vermeerderaars aangegeven interesse te hebben.
Ook deze trainingen zullen in principe ingaan op diergedrag, gezondheid, voeding en klimaat en wordt uitgegaan van de werkzaamheden in de stal.
Subsidie
De kosten bedragen 250 euro per persoon per training exclusief btw. Voor medewerkers in loondienst volgens de cao Dierhouderij, is het als werkgever veelal mogelijk om subsidie aan te vragen. Voor vaktechnische cursussen wordt 75 procent van de kosten vergoed. Voor nadere informatie over de huidige subsidieregeling en de voorwaarden die daaraan verbonden zijn kijk op www.collandarbeidsmarkt.nl.
In dit geval betekent dat als je in aanmerking komt voor subsidie de uiteindelijke kosten 62,50 euro per training per persoon bedragen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen metDineke Rietveld06-21199893.