EU-burgers willen kooi-eieren
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/69/668/kooihouderijeu.-detail.jpg)
In tegenstelling tot Duitsland vertrouwt de rest van de EU, met uitzondering vanOostenrijk en Nederland, die veel eieren afzetten naar Duitsland, op de moderne kooihuisvesting; de verrijkte kooi, koloniehuisvesting of ook wel klein-volie genoemd.
EU goedgekeurd
Koloniehuisvesting of klein-volie, de kooien voor kleine groepen, blijven goedgekeurd in de EU. Er is geen gezonder, schoner, hygiischer systeem voor het produceren van eieren. Ouderen, zieken en kinderen zouden uit voedselveiligheidsoverwegingen het beste kooi-eieren kunnen eten.
Duitsland is van plan om vanaf 2025 kooihuisvesting te verbieden. In Nederland zijn verrijkte kooien vanaf 2021niet meer toegestaan. Koloniehuisvesting blijft wel toegestaan. Georg Keckl, Agraringenieur en werkzaam als landbouwstatisticus in Hannover, geeft aan dat de positieve kant van de moderne kooihuisvesting te weinig wordt belicht. Het ideaal van kippenhouderij is de "kipmobiel", die over de weilanden wordt getrokken.Realistisch gezien kunnen hiermee de vereiste hoeveelheden eieren niet worden geproduceerd.De op een na beste accommodatie voor kippen zijn de moderne kooien voor kleine groepen", aldus Georg Keckl.
Discussie gebaseerd op onjuiste informatie
In de rest van Europa verkopen de Duitse discounters in hun winkels zonder problemen kooi-eieren. Volgens Georg Keckl is de anticiperende gehoorzaamheid aan ngo campagnes of ongemak voor ngo's de Duitse 'state of mind' geworden. Door de ideologische campagnes van de nieuwe 'civiel society' in Duitsland waagt geen enkele onderzoeker of wetenschapper, ook niet van de Universiteit van DIergeneeskunde in Hannover, zich aan positieve uitspraken over de moderne kooihuisvesting. Hij vergelijkt de affaire rondom de olieopslagboei 'Brent Spar' met de huidige discussie over kooi-eieren.
Europa zat in 2016 55,9 procent van de leghennen op kooisystemen. Bekijk de verschillen per land in de afbeelding.
![Foto van Monique van Loon](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/76/173/monique-van-loonjsmeets_uitsnede.150x150.jpg)
Tekst: Monique van Loon
Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.
Tekst: Animal Health online
Beeld: Animal Health online