Sojanoteringen blijven zeer bewegelijk
Argentiniis na de VS en Brazilide derde grootste producent van soja. De afnemende Argentijnse productie wordt niet voldoende gecompenseerd door Brazili die weliswaar een topoogst heeft. De boeren in de VS gaan waarschijnlijk een recordareaal aan bonen planten. Maar of de mondiale sojabalans in evenwicht blijft valt nog te betwijfelen. Aan de vraagzijde blijft China zeer dominant aanwezig. Voor 2018/19 verwacht China voor het eerst meer dan 100 mln. ton bonen te importeren. Wel kan een handelsoorlog tussen de VS en China een verstoring in de prijzen met zich meebrengen.
Droogtepremie uit de noteringen
De FED (VS) verhoogde de rente met 0,25 procent. Het besluit was geen verrassing. Deze data werd al snel verwerkt in de grondstofmarkten en bracht geen verroering in de prijzen. De granen werden uiteindelijk weer meer gedomineerd door de weersomstandigheden in de VS in casu de Plains. De neerslagzones in de Plains hebben in de eerste helft van deze week de droogtepremie volledig uit de noteringen geduwd. De spotmaand mei noteerde begin februari 450 dollarcent/bushel. Begin maart stond de koers op 515 dollarcent/ bushel als gevolg van droogtesentiment op de Plains. Inmiddels brengt regen de markt weer terug bij af.
Europese tarwestocks hoger
Parijs - De Europese markten golfden mee met fluctuaties van de VS. Bovendien blijft de Europese markt het gevecht voeren met de moeizame export. De theoretische graanseizoen eindigt op 30 juni. De Europese tarwestocks zullen hoger zijn dan de prognose aan het begin van deze campagne. Een negatieve factor voor de prijsevolutie voor de nieuwe campagne.
Het klimaat is mild voor de granen en in het algemeen staan de wintergewassen er redelijk goed bij.
Matif mei 163,75 (+ 01.25)
Chicago mei $ 455,75 ( +$3.75)
Rouen fysiek 155,00 ( = )
Tekst: De Vries, Westermann B.V., Akkerwijzer.nl
Beeld: Stefan Buning