Brussel zoekt advies over plantaardige eiwitten voor veevoer
Planteneiwitten zijn een essentieel onderdeel van diervoeder als bron van aminozuren voor vee, maar ook op grote schaal geconsumeerd door mensen. Maar de Europese productie van eiwithoudende gewassen volstaat niet om de vraag te dekken, gedeeltelijk als gevolg van de agroklimatische omstandigheden in Europa, die niet bevorderlijk zijn voor de wijdverspreide teelt van eiwitrijke gewassen zoals sojabonen. Sojabonen kunnen op de EU-markt vrij van importrechten worden invoeren, wat ook de kosteneffectiviteit van lokale productie vermindert.
Een aanzienlijk deel van buiten de EU geteelde soja-gewassen is genetisch gemodificeerd, maar naarmate de Europese vraag naar niet-genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders hoog blijft, is er een groeiende behoefte om de lokale productie te stimuleren.
Toekomstige strategie
Met dit in het achterhoofd, en met het oog op een mogelijke toekomstige strategie voor de ontwikkeling van eiwithoudende gewassen in Europa, wil de Commissie de huidige stand van zaken in de EU-eiwithoudende gewassen vaststellen. Het wil onder meer de effectiviteit van beleidsinstrumenten beoordelen, zoals vrijwillige gekoppelde steun ofwel koppeling van rechtstreekse steun van boeren aan de productie van eiwithoudende gewassen om de sector te stimuleren.
Er zullen ook vragen worden gesteld over onderzoeksgerelateerde kwesties en over marktinformatie. Het doel is om tegen eind 2018 een gedetailleerd rapport te maken over de stand van zaken en mogelijke toekomstige maatregelen.