'Vanaf 2020 gratis pluimveemest leveren in Wijster'
Dat zegt leghennenhouder Frank de Ronde van Happy Chicken Farm uit Spier (DR). Hij is een paar jaar geleden betrokken geraakt bij het initiatief van de pluimveemestvergister. De Milieueffectrapportage (MER) is positief afgerond. De verwachting is dat de de omgevingsvergunning dit jaar ook rond gaat komen. De buurtbewoners zijn in december geformeerd. De provincie en gemeente zijn positief gestemd over de plannen, vertelt De Ronde.
Alles ziet er naar uit dat we in 2019 kunnen beginnen met bouwen en dat pluimveehouders in 2020 de eerste mest kunnen leveren, zegt De Ronde. De meeste gecontracteerde mest is afkomstig van leghennen, een groot gedeelte van vleeskuikens en een klein gedeelte van vleeskuikenouderdieren.
Geen hoge eisen aan DS
Er gelden geen bijzondere eisen aan het drogestof percentage van de mest. We ontvangen bij voorkeur verse leghennenmest afkomstig van de mestbanden. Deze kan zo de vergister in, vertelt De Ronde. De vergister is afkomstig uit de Verenigde Staten en en wijkt technisch flink af van de tot nu toe toegepaste technieken. In dat land draaien al 100 vergisters van dit type. Ze bouwen in Wijster hun eerste vergister in Euorpa.
Gemiddeld levert de mest van n leghen jaarlijks circa drie kuub gas op. Pluimveehouders kunnen daardoor CO-2 neutraal draaien op hun bedrijf.
Afzetzekerheid
Pluimveehouders kunnen bij ons voor 0 euro per ton pluimveemest leveren. Ze hoeven alleen de transportkosten te betalen en een bijdrage aan de administrieve kosten voor de stichting Groen Gas Wijster. Deze stichting is opgericht om de communicatie, planning en logistiek tussen pluimveehouders en de Rika Greenpark Wijster (de vergister) te regelen. De afvoer van vleeskuikenmest kost circa 10 euro per ton en de afvoer van ongedroogde leghennenmest circa 15 tot 20 euro per ton. Dus is het financieel erg aantrekkelijk om deel te nemen", stelt De Ronde.
Naast het financie voordeel is het ook gunstig om deel te nemen vanwege de zekerheid van afzet ook wanneer het vanwege dierziekteproblemen lastig is om mest af te zetten. Dit type vergister garandeert namelijk 100 procent hygienisering. Andere argumenten zijn kans op verdere bedrijfsontwikkeling en verwerkingsplicht van een deel van de bedrijfsoverschot, vertelt De Ronde.
Pluimveehouders die graag mest willen leveren aan de vergister in Wijster of meer willen weten kunnen contact opnemen via info@groengaswijster.nl. Op donderdag 12 april is er nog een voorlichtingsmiddag in Spier bij van der Valk vanaf 13:00. Aanmelden is verplicht en alleen voor pluimveehouders toegankelijk. Graag aanmelden via info@groengaswijster.nl