Fotoserie: 'Kuikenkwaliteit doorslaggevend voor diergezondheid'
De sleutel van een goede eendagskuikenkwaliteit ligt volgens Rona bij de vermeerderaar. We ontvangen, sinds we overgestapt zijn naar de andere broederij, eendagskuikens afkomstig uit Deense broedeieren. Die kuikenkwaliteit is veel beter dan vroeger van de andere broederij, blikt Rona terug.
De vermeerderingsdieren ontvangen voer van dezelfde voerfabrikant als de vleeskuikens van Rona. Zijn vader Anne die fulltime bij een voerfabrikant werkt bezoekt als voervoorlichter regelmatig samen met de vertegenwoordiger van hun broederij en vertegenwoordiger van de fokkerijorganisatie de Deense opfok- en vermeerderingsbedrijven. Qua management zitten ze er alle drie kort op zodat de Deense opfokkers en vermeerderaars volgens hun aanpak werken. Als er een keer iets aan de hand is bij de vermeerderaar, krijgen we het bovendien direct te horen, zodat we meteen actie kunnen ondernemen.
Lees de complete reportage waarin Gerben Rona hun aanpak qua diergezondheid uitlegt aanstaande zaterdag 24 maart in de regionale agrarische vakbladen Vee & Gewas, Stal & Akker, Veldpost en Agraaf. Klik hier om een gratis proefnummer voor n van deze agrarische vakbladen aan te vragen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Familie Rona, Tom Schotman