'Voorwaarden contract bepalen of schadeclaim fipronil terecht is'
Dat zegt advocaat Benno Nijman van A&S advocaten uit Wageningen. Meerdere leghennenhouders ontvingen de afgelopen tijd schadeclaims van hun eierhandelaar vanwege het leveren van eieren met een te hoog gehalte fipronil. De schadeclaims varien van enkele duizenden tot vele tienduizenden of zelfs honderdduizenden euros.
NVP-voorzitter Hennie de Haan adviseert gedupeerde leghennenhouders juridisch advies hierover in te winnen. Eierhanderlaren hadden ook ingangscontroles op de eieren kunnen doen, stelt de Haan.
Verschillende eiercontracten
De voorwaarden in het afnamecontract tussen eierhanderlaar en leghennenhouder bepalen of een eierhandelaar terecht fipronilschade mag claimen, reageert Nijman. De advocaat is gespecialiseerd in agrarisch recht. Ik heb de afgelopen tijd meerdere afnamecontracten van diverse eierhandelaren gezien. In ieder contract staan andere voorwaarden. Daarom kan ik in zijn algemeenheid niet zeggen of eierhandelaren terecht claims neerleggen bij leghennenhouders.
Wanneer in een afnamecontract staat dat een leghennenhouder goede eieren moet leveren, die vrij zijn van schadelijke stoffen, dan is de claim van een eierhandelaar in beginsel terecht. In meerdere contracten, die ik bekeken heb, is te lezen dat een leghennenhouder gezonde eieren moet leveren, die vrij zijn van schadelijke stoffen. Een eierhandelaar wil goede eieren die hij zonder problemen kan afzetten. Die eieren zijn geld waard. Wanneer een handelaar ook de slechte eieren moet afnemen, loopt hij een risico, dat in de prijs tot uitdrukking komt. Dat wil geen van beide partijen, motiveert Nijman. Leghennenhouders die hier vragen over hebben, adviseert Nijman contact op te nemen met hun advocaat, aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekering.