'Bloedluispreventie rendeert'
Dat zei leghennenhouder Marc van der Locht uit het Brabantse Volkel woensdagavond 21 februari tijdens de Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor legpluimveehouders in Horst. Hij houdt samen met zijn vrouw Sandy 35.000 leghennen van twee leeftijden in drie stallen, waarvan n volie en twee met verrijkte kooihuisvesting.
De afgelopen twee rondes raapten we 493,2 en 575,3 eieren per gemiddelde aanwezige hen na 100 en 119 weken in onze kooistallen. Dat zijn 40 en 29 eieren meer dan het landelijk gemiddelde uit Legmanager omgerekend naar de leeftijd van mijn hennen, vertelt Van der Locht. In zijn scharrelstal raapte hij de afgelopen twee rondes 504 en 437,6 eieren per gemiddeld aanwezige hen na 100 en 96 weken. Dat was 33,58 en 9,77 eieren meer dan het landelijk gemiddelde uit Legmanager omgerekend naar de leeftijd van zijn hennen.
De n na laatste ronde in onze scharrelstal waren onze hennen met bloedluizen besmet. Toen heb ik Silicapoeder toegepast. De andere drie rondes waren de hennen bloedluisvrij. De bloedluisdruk heeft een zeer grote invloed op de technische resultaten. Mede doordat onze hennen vaak bloedluisvrij blijven, boeken we bovengemiddelde technische resultaten. Ook qua kilogrammen ei, voederconversie en uitval draaide Van der Locht de afgelopen vier rondes bovengemiddeld. Het opwarmen van de stallen kost 0,20 tot 0,25 euro per hen en is niet goedkoop. Maar wanneer je een paar extra eitjes per hen raapt, dan zijn die kosten er gauw uit.
Andere ervaringen
Een leghennenhouder uit het publiek had andere ervaringen. Op advies van mijn dierenarts heeft Chickfriend mijn stallen tegen bloedluizen behandeld. Hoewel ons bedrijf daarna compleet bloedluisvrij was en nu ook nog is, draaien we technisch niks beter. Onze technische resultaten zijn gelijk aan voorgaande jaren toen we wel een lichte bloedluisdruk op ons bedrijf hadden. Ik vraag me daarom af hoe groot een bloedluisbesmetting daarom moet zijn om technisch minder te gaan draaien, zei de leghennenhouder.
Een andere leghennenhouder uit het publiek testte het product Mitebuster van Kanters, dat aan het drinkwater van de hennen toegevoegd moet worden. We hadden een flinke bloedluisbesmetting. De eerste ronde werkte het prima. Maar de tweede koppel werkte het niet meer, zei hij. Nu gebruikt hij het product niet meer. Na de crisis rondom Chickfriend wil ik geen bloedluisbestrijdingsmiddelen aan het water toevoegen, was zijn conclusie.
Bloedluisvalletjes ophangen
Leghennen uit de opfok moeten volgens Van der Locht 100 procent bloedluisvrij zijn. Hij gaat daarom altijd twee keer kijken naar de hennen bij de opfokker. Mijn vader en ik kijken, vragen en voelen en letten ook io bloedluizen. Bovendien past Van der Locht altijd Thermokill toe. Ook al had hij de vorige ronde geen besmetting. Daarnaast vindt Van der Locht een schone stal belangrijk. In stof gaan ook bloedluizen zitten. Tijdens de legperiode verwijder ik ook maandelijks het stof. Bij zijn voliestal haalt hij de eierbeschermplaten voor de Thermokill behandeling uit de stal en maakt deze buiten schoon met een hogedruk reiniger en water.
Tijdens de legperiode hangt hij iedere maand bloedluisvalletjes op. Deze blijven twee dagen in het systeem hangen. De valletjes worden vervolgens eerst twee dagen ingevroren en dan opgestuurd naar AviVet en daar geteld en terug gekoppeld. Bloedluizen kun je doden met temperaturen boven de 45 graden Celsius of door ze in te vriezen. De hele stal kun je echter niet invriezen, zegt Van der Locht.
Donderdagavond luizen zoeken
Van der Locht gaat iedere donderdagavond 2 tot 3 uur nadat het licht uit is in de stal met een lampje luizen zoeken. Overdag zitten bloedluizen in hun schuilplaats. Pas nadat het licht uit is, komen ze uit hun schuilplaats en kruipen ze op de kip.
Een leghennenhouder uit het publiek gaf aan dat hij iedere dag een kwartier nadat het licht aan gaat alle mestbanden afdraait. De luizen schrikken van het licht en vallen daardoor op de mest in de mestband. Door het afdraaien van de mestband verwijder je luizen uit de stal, zei hij. Hij benadrukte dat je de hele mestbanden af moest draaien en ervoor moest zorgen dat de luizen niet meer terug kunnen kruipen naar de stal. Volgens de leghennenhouder ben je op die manier na een half jaar tot een jaar van de bloedluizen verlost.
Verplicht douchen
Ieder bezoeker, die n van de drie stallen bezoekt op het bedrijf van Van der Locht moet verplicht douchen en krijgt bedrijfseigen kleding. Daarnaast heeft iedere leeftijd kippen zijn eigen kleur schoeisel en overall. Ongedierte bestrijding staat bovendien hoog in het vaandel. Zo doet de pluimveehouder er alles aan om vliegen tot een minimum te beperken. Ratten, muizen en vliegen kunnen ziektes overbrengen. Daarom vind ik ongediertebestrijding cruciaal.
Al met al ben was ik de afgelopen vier rondes heel tevreden over onze aanpak die door de combinatie van stofvrij houden van de stal en Thermokill veel op preventie is gericht. Al geeft dat geen 100 procent garantie dat deze aanpak op ieder bedrijf werkt.