Antibioticagebruik bij vleeskuikens daalde 5 procent in 2017
Dat blijkt uit gegevens van de centrale registratie antibiotica. Het gebruik van eerste, tweede en derde keus middelen bedroeg respectievelijk 5,0, 5,0 en 0,1 DDDA in 2017. In 2016 was het gebruik van eerste, tweede en derde keus middelen nagenoeg gelijk als in 2017.
Het gemiddelde antibioticagebruik bij reguliere vleeskuikens bedroeg vorig jaar 13,1 DDDA. Bij trager groeiende vleeskuikens was het gemiddelde gebruik 4,6 DDDA. Met 3,9 DDDA werd in de eerste week gemiddeld de meeste antibiotica ingezet.
Beleidsmedewerker Erik de Jonge van Avined, die binnen de pluimveekoepelorganisatie verantwoordelijk is voor het antibioticadossier, complimenteert de vleeskuikensector met de reductie. Het is heel knap dat Nederlandse vleeskuikenhouders het antibioticagebruik sinds 2009 zo sterk hebben verlaagd. In 2009 bedroeg het gebruik 36,8 DDDA. Avined is momenteel bezig met een uitgebreide analyse van de cijfers van 2017. Eind maart is onze analyse afgerond en komen we hiermee naar buiten, zegt De Jonge.