'Fijnstof, geur, afstand burgers verkleinen belangrijkste issues'
Dat zei Eric van Meervenne voorzitter van de vakgroep pluimvee van de Belgische belangenbehartiger Boerenbond vrijdag 16 februari tijdens de Agridagen in het Belgische Weelde. Vlaamse pluimveebedrijven bevinden zich vaak dichtbij huizen in dorpen. Dichterbij dan in Nederland, vergelijkt Van Meervenne, die zelf vleeskuikenhouder is.
De komende jaren zullen veel Belgische pluimveebedrijven de uitstoot van fijnstof en geur moeten verlagen, verwacht Van Meervenne. In Nederland geldt dat nu al. Regels die in Nederland nu al gelden, worden vaak een paar jaar later ook in Belgiuitgevoerd.
Net als de Nederlandse weet ook de Belgische burger steeds minder over de landbouw en de pluimveesector. Om te kunnen blijven produceren is maatschappelijke acceptatie essentieel. Het is een must om de afstand tussen de pluimveesector en de burger te verkleinen, zegt Van Meervenne. We kunnen onze technische resultaten jaar in jaar uit verbeteren, maar als we maatschappelijk niet geaccepteerd worden, heeft de Belgische pluimveesector geen bestaansrecht.
Fake nieuws
Hoofdredacteur Luc Maertens van het Vlaamse vakblad Pluimvee, die ook deel uitmaakte van het discussiepanel was eens met Van Meervenne. De sector moet meer in de aanval. De antivleeslobby is een grote bedreiging. Die publiceerden vorig jaar filmpjes hoe slecht kippen het in Belgihebben. Dat was fake nieuws omdat het totaal niet overeenkwam met de werkelijkheid.
Ga in de aanval. Plaats als pluimveehouder bijvoorbeeld realtime filmpjes waarin je het bewijs levert hoe goed kippen het in Belgihebben, adviseert Maertens. Met nieuwe technieken is er veel mogelijk.
Het Vlaams centrum voor agro- en visserijmarketing (VLAM) heeft dit jaar een budget van 1.755.878 euro voor promotie van de Vlaamse pluimveesector, zei Anoek van Wouwe van VLAM. Mede dankzij onze promotiecampagne exporteert de Vlaamse pluimveevleessector nu meer poten naar zuidoost Azinaar landen als Vietnam en Singapore. De export van poten is belangrijk voor de vierkantsverwaarding van kip, zegt Van Wouwe.