'Zonder preventie tegen bloedluis is het dweilen met kraan open'
Dat zegt Monique Mul. De onderzoekster doet al jarenlang onderzoek naar bloedluizen bij leghennen en is de bloedluisspecialist van Wageningen UR.
Mul geeft woensdagavond 21 februari tijdens de Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid in Horst een presentatie over bloedluisbestrijding. Ze vertelt wat pluimveehouders preventief kunnen doen om insleep en verspreiding van bloedluizen te voorkomen. Benieuwd? Meld je snel aan en kom naar de thema-avond in Horst.
Preventief
Wanneer leghennenhouders dagelijks hun mestbanden afdraaien, voer je hiermee veel bloedluizen af en beperk je zo de groei van de bloedluis populatie. Bij het verwijderen van stof uit de stal, verwijder je ook bloedluizen. Ook daarmee beperk je de groei van de bloedluispopulatie. Daarnaast moet men zich realiseren dat als je ook maar iets van de ene stal naar de andere stal verplaatst, je ook bloedluizen kunt verplaatsen. Mul geeft pluimveehouders tijdens de thema-avond in Horst nog veel meer praktische tips in de strijd om preventief de bloedluis aan te pakken. Aanmelden kan nog.
Wanneer er ondanks alle preventieve maatregelen toch bloedluizen in de stal aanwezig zijn, kan een pluimveehouder n van de weinig toegestane biocide middelen inzetten. Helaas hebben bestrijdingsmiddelen vaak een kortdurende werking, bereiken ze vaak maar een klein gedeelte van de aanwezige bloedluizen en kunnen bloedluizen snel resistentie ontwikkelen tegen middelen. Daarom moet een pluimveehouder vooral zorgen dat het probleem niet binnenkomt en dat het aantal bloedluizen zo klein mogelijk blijft, zegt Mul.
De onderzoekster adviseert pluimveehouders het aantal bloedluizen in een stal te meten. Door de populatie bloedluizen voor en na een behandeling in een stal te meten, kan een pluimveehouder controleren of een middel wel of niet gewerkt heeft en in hoeverre het een nuttige investering was.
119 weken bloedluisvrij
De thema-avond Diergezondheid voor de legsector begint om 19.30 uur met het verhaal van leghennenhouder Marc van der Locht uit Volkel (NB). Hij wist zijn vorige koppel met een uitgekiende aanpak 119 weken bloedluisvrij te houden. Mijn aanpak is niet goedkoop, maar wanneer je een paar eitjes meer raapt per hen, dan kan het al gauw uit, zegt hij.
Om 21.00 uur start het laatste officie onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan de deelnemers onder leiding van n van de thema-partners met elkaar in gesprek.
Avondprogramma:
19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Presentatie door leghennenhouder Marc van der Locht
20.15 - 21.00 uur: Presentatie over bloedluisbestrijding door Monique Mul
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel.
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor legpluimveehouders is aanstaande woensdagavond 21 februari bij het Citaverde College, Spoorweg 8, 5963 NJ in Horst. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.