'Investering uitkomen in de stal binnen 2 jaar terugverdiend'

Dat zei vleeskuikenhouder Rob Wingens uit Schaijk (NB) woensdagavond 14 februari tijdens de Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor vleeskuikenhouders in Meppel. Wingens liet begin 2013 als eerste vleeskuikenhouder in Nederland kuikens uitkomen in een reguliere vleeskuikenstal. Dit beviel de familie zo goed dat ze het systeem in al hun stallen in lieten bouwen. Sinds medio 2014 komen alle kuikens op hun bedrijf in de stal uit.
De pluimveehouder houdt samen met zijn vrouw Jolanda 110.000 reguliere vleeskuikens in vier stallen. 500 meter verderop houdt zijn broer Egbert 150.000 reguliere vleeskuikens in zes stallen. De dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf van Egbert doet Rob samen met een medewerker.
Enterokokken
We zijn er in 2013 mee begonnen omdat een goede start met eendagskuikens steeds moeilijker werd, vertelt Wingens. Vrijwel iedere koppel hadden we wel in n stal last van enterokokken. Ook hadden we ieder jaar wel n ronde problemen met de vertering van het voer waardoor het strooisel nat werd. Bovendien wilden we het antibioticagebruik op ons bedrijf graag verder verlagen. De overheid drong daar in hun plan antibioticareductie ook op aan.
Het laten uitkomen in de stal van eendagskuikens bood de familie veel voordelen. Zo heeft Wingens veel minder problemen met enterokokken. Sinds we vanaf 2014 kuikens in de stal uit laten komen, hebben we maar vijf stallen last gehad van pootproblemen als gevolg van enterokokken.
We hebben sindsdien geen coli problemen meer gezien in de eerste week. Ook is de vertering van het voer beter, waardoor het strooisel droger blijft. Onze scores op voetzoollaesies zijn meestal 0. Ook lijkt het kuiken beter met cox overweg te kunnen. Door die gezondheidsvoordelen verlaagde de familie het antibioticagebruik op hun bedrijf met 90 procent.
Voederconversie 5 punten beter
Onze voederconversie op 1.500 gram verbeterde met 5 punten. Sinds we kuikens in de stal uit laten komen, blijven de technische resultaten contant. De familie werkte vroeger met hete luchtkanonnen en schakelde over naar zuinigere tubeheaters die stralingswarmte afgeven. Hoewel we nu eieren in de stal uit laten komen, zijn de stookkosten dankzij de zuinigere heaters nu circa 10 procent lager.
De vleeskuikenhouder is zeer tevreden over de heaters. We hebben ook met hete luchtkanonnen getest. Maar doordat de tubeheaters stralingswarmte afgeven, werkt dat beter. Wingens denkt dat uitkomen in de stal met ieder verwarmingssysteem kan, ook met vloerverwarming. Zolang je de eieren en de vloer maar op de juiste temperatuur kunt brengen.
Meer werkplezier
Wingens koopt de 18 daagse broedeieren goedkoper in dan vroeger de eendagskuikens. Je neemt een stukje risico van de broederij over. Dat biedt een klein financieel voordeel. Al met al was het een goede stap om kuikens uit te laten komen in de stal, vindt Wingens.
We zijn met drie man nu circa vier uur per koppel bezig om de broedlades en rekjes van het systeem home hatching uit de stallen te halen en de eieren op te ruimen. Dat is meer werk dan vroeger. Maar we hebben de rest van de ronde veel minder gezondheidsproblemen en daardoor veel meer werkplezier.
Op hun bedrijf met 150.000 kuikens heeft Wingens zeven kadavertonnen van 200 liter vol met eischalen. Wingens ontvangt altijd op maandag de 18 daagse broedeieren waarvan de laatste op donderdag uitkomen. De familie haalt altijd op vrijdag de broedlades en rekjes waarop deze staan eruit. De rekjes gebruiken ze op beide bedrijven.
Afhankelijk van broedei kwaliteit
Kuikens uit laten komen in de stal, past volgen Wingens bij iedere vleeskuikenhouder die er goed over nagedacht heeft. Het is een andere manier van werken. Zo neem je een stuk van de broedmeester over en loop je een stukje extra risico.
De vleeskuikenhouder controleert de eerste dag wanneer hij broedeieren ontvangt minstens drie keer de temperatuur van de broedeieren en de tweede dag ook minstens twee keer. Wanneer de broedeitemperatuur hoger wordt dan 37,8 graden Celsius dan verlaag ik de staltemperatuur met een halve graad.
Je blijft echter afhankelijk van de kwaliteit van de broedeieren. Vermeerderingsbedrijfnummers die overal gezondheidsproblemen geven, draaien bij ons ook niet top. Maar doordat mijn broederij voor die tijd aangeeft dat een VB-nummer mogelijk problemen kan geven, kunnen we maatregelen nemen.
Hogere uitkomst
De uitkomst op het bedrijf van Wingens ligt 1 tot 3 procent hoger dan in de broederij. Onze broederij haalt een week eerder of later 1 tot 3 procent minder kuikens uit die eieren van hetzelfde VB-nummer. Wel is de selectie in de eerste week hoger omdat alle kuikens die uitkomen in de stal belanden. De eerste selectie ligt tussen de 0,3 en 1 procent en is afhankelijk van de VB-kwaliteit.