Minister Schouten wil meer marktmacht voor boeren
Ze wil haar collega staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken niet voor de voeten lopen. De mededingingsregels mogen niet worden overtreden, maar het vergroten van marktmacht voor de primaire producent staat zelfs in het regeerakkoord. Dus dat gaat gewoon gebeuren, zegt Tweede Kamerlid Jaco Geurts van het CDA, die samen met een groot aantal andere landbouwwoordvoerders van politieke partijen in de Tweede Kamer de opening van het Holland paviljoen bijwoonde.
Brede steun in Europa
Geurts is de initiatiefnemer van de nota Eerlijke boterham' in de Tweede Kamer. Hij ziet de steun voor het vergroten van de marktmacht voor boeren toenemen. Onder leiding van voormalig landbouwminister Cees Veerman heeft een adviescommissie de Europese Unie geadviseerd over het spanningsveld tussen mededingingsregels van de Europese Unie en het bundelen van de krachten door de agrarische sector. De conclusies die deze commissie heeft getrokken worden volgens Geurts overgenomen door Eurocommisaris Phil Hogan van landbouw. Zonder duurzame inkomensontwikkeling voor de boeren is duurzame landbouw niet mogelijk, zegt Hogan steeds nadrukkelijker, ook tijdens de Gre Woche.
Rol van de supermarkten
In december publiceerde de Europese Unie nog feitenmateriaal waaruit blijkt dat in de afgelopen dertig jaar de margeverdeling steeds verder verschuift in de richting van de supermarkten. Minister Schouten constateert dat juist deze supermarkten, zeker ook in Duitsland, de agrarische sector verduurzamen door eisen te stellen aan de productiewijze. Als voorbeeld noemt ze de opmars van gentechvrije melk in Duitsland. De Nederlandse regering gaat zich ervoor inzetten dat de eisen waar de agrarische sector mee te maken heeft en krijgt op het gebied van dierenwelzijn en milieu, kunnen worden terugverdiend, luidt haar boodschap.
Tegenstellingen verkleinen
Namens de Nederlandse boeren, tuinders en agrobusiness presenteerde minister Schouten de exportcijfers van de agro& foodsector in 2017,die gisteren door het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn gepubliceerd. Ze zegt trots te zijn op de Nederlandse land-en tuinbouw exportcijfers, die in 2017 de 100 miljard Euro voor het eerst passeerden (incl. landbouwmachines e.d). Het belang van de Nederlandse agrosector wordt onderschat. Tegelijkertijd lopen we ook tegen onze grenzen aan. We kunnen Nederland niet groter maken. Meer inpoldering? Nee dat is niet aan de orde. Het is haar missie om de tegenstellingen die er in de maatschappij zijn over het belang en de werkwijze van de agrarische sector te verkleinen. De natuur heeft de boer nodig en de boer de natuur. Kringlooplandbouw is heel belangrijk. Op dat gebied moeten er nog veel stappen worden gezet.