Fotoserie: Nieuwkomer start met 42.000 moederdieren
Verwaest kwam in april 2008 als 19-jarige jongen op het vleeskuikenouderdierenbedrijf van Spoormans in Arendonk te werken. Van dierverzorger werkte hij zich op tot bedrijfsleider op het bedrijf met 32.000 vleeskuikenouderdieren (inclusief hanen). Pakweg vijf jaar geleden kwam de destijds 24-jarige Verwaest voor het eerst op het idee om voor zichzelf te beginnen. Hij ging voor een oriterend gesprek naar de bank en besprak zijn plannen ook met voervoorlichters en andere adviseurs. Ik kreeg telkens te horen dat het vrijwel onmogelijk was om als niet boerenzoon een eigen agrarisch bedrijf te starten in Vlaanderen.
De jonge en energieke Verwaest gaf echter niet op en deed er alles aan zijn plannen te verwezenlijken. Toen er medio 2016 een bestaand melkveebedrijf in Oud-Turnhout te koop kwam, ging het snel. Met de eigenaar sprak Verwaest af dat hij het bedrijf zou kopen wanneer hij de vergunning om kon zetten naar vleeskuikenouderdieren. Al snel kreeg hij groen licht en zeven maanden later was de vergunning geregeld. In juni 2017 startte de bouw en eind september vorig jaar arriveerden de eerste hennen in de stal.
Twee stallen
Onze bedoeling was om aanvankelijk n stal voor 21.000 vleeskuikenouderdieren te bouwen en over een paar jaar de tweede, blikt Verwaest terug. Maar uiteindelijk bouwde hij er direct twee. Hun milieuadviseur adviseerde hen direct vergunning aan te vragen voor twee stallen omdat anders de kans bestaat dat de vergunning over een paar jaar zou worden afgewezen. Met 21.000 vleeskuikenouderdieren zou ik of mijn vrouw Jelle uit moeten gaan werken omdat de omvang te klein is, zegt Dennis.
Tijdens de financieringsaanvraag deed de bank niet moeilijk. De afgelopen drie koppels raapten we op het vermeerderingsbedrijf van Spoormans 171, 168 en 165 broedeieren per 60 weekse hen en lag de bevruchting tussen de 84 en 85 procent. Aangezien we die goede resultaten konden overleggen en een afnamecontract met Spoormans voor drie ronden hebben, kregen we een financiering. De eis om minimaal 20 procent eigen vermogen te hebben, verviel. Daar kon Verwaest niet aan voldoen.
Druk jaar
Om op bouwkosten te besparen deed de familie veel zelf. De inrichting van de stallen hebben we zelf gemonteerd, zegt Verwaest. Door veel zelf te doen, beleefde de familie een druk jaar. Ook nu is de familie nog druk. De melkveehouder waarvan we het bestaande melkveebedrijf gekocht hebben, pakt s morgens de eieren in op ons nieuwe bedrijf. Mijn vrouw doet dat op het bedrijf van Spoormans, op vijf minuten rijden van hier. Dat bedrijf blijven we de komende jaren ook nog verzorgen. Ik raap op beide bedrijven de grondeieren en doe de controle in de stallen.
De hennen zijn nu 32 weken. Stal 1 legt 88,5 procent en stal 2 87,5 procent. Dat is niet slecht, al kan het nog beter. Het is nog even wennen aan de nieuwe stal.