Geurbeleid in Berkelland wordt aangescherpt
De aanleiding van de discussie over het geurbeleid is het proces voor een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied. Een eerder bestemmingsplan werd in 2014 namelijk vernietigd door de Raad van State, door het ontbreken van een gedegen milieueffectrapportage. De gemeente vraagt zich nu af of het geurbeleid eerst herijkt moet worden, voordat het traject voor een nieuw bestemmingsplan in gang wordt gezet. De verwachting is dat het nog minstens anderhalf tot twee jaar zal duren voordat het proces kan worden voortgezet. Tot die tijd blijft het huidige bestemmingsplan buitengebied geldend, dat al tien jaar oud is en niet digitaal beschikbaar is. Daarnaast kost het Berkelland ongeveer anderhalf miljoen euro, omdat de gemeente geen bouwleges mag heffen.
Krappe meerderheid
GroenLinks, PvdA, D66 en het lokale Gemeente Belangen Berkelland stemden met een kleine meerderheid voor een uitgebreid traject, waarbij het geurbeleid eerst wordt herijkt en waarbij er wordt gekeken naar een lokaal Plussenbeleid. Wij willen een zorgvuldig bestemmingsplan, wij weten dat er steeds meer burgers op het platteland wonen waardoor de samenstelling verandert. Daarmee stemmen de partijen voor een langer traject, waardoor boeren niet mogen afwijken van hun bouwblok. Het gevolg is dat onder meer pluimveehouders in de gemeente op slot zitten en hun bedrijf niet kunnen uitbreiden. Een tweede punt is dat wanneer de geurnorm wordt aangescherpt, huidige boeren deze norm mogelijk overschrijden. Wat er in deze gevallen gaat gebeuren is nog niet duidelijk.
Tegenstanders herijking
Onder meer VVD stemde tegen de herijking van de geurnorm, bij monde van raadslid Josien Wannink die op de bres springt voor de Berkellandse pluimveehouders, varkenshouders en melkveehouders. Wat maakt de situatie in Berkelland anders dan in andere gemeenten in Gelderland en Overijssel, dat hier een andere geurnorm gehanteerd moet worden? VVD wil wat betreft de regelgeving over het geurbeleid en het Plussenbeleid aansluiten bij de hogere overheden. Er zijn nauwelijks tot geen klachten van geuroverlast, dus waarom zouden we het aanpassen, als het de ontwikkeling van de sector beperkt? De liberale partij vindt dat het Plussenbeleid, dat is opgesteld door de provincie, voldoende is. Iedere locatie vraagt om andere maatregelen, met het Plussenbeleid kunnen we maatwerk toepassen.