Minder kip besmet met Campylobacter en Salmonella

Dit blijkt uit recente rapporten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. In het RIVM-rapport staat dat het aantal humane Nederlandse ziektegevallen door Campylobacter in 2016 met 12,9 procent daalde ten opzichte van 2015.
Deze daling is opmerkelijk gezien de recent gepubliceerde Europese cijfers van de EFSA. Het aantal besmette Europeanen door Campylobacter steeg in 2016 juist met 5,4 procent ten opzichte van 2015. De aanpak van de Nederlandse pluimveevleessector is dus succesvol, zo stelt Mark den Hartog van Nepluvi, de brancheorganisatie van pluimveeslachterijen en pluimveevleesverwerkers.
Focus primaire sector
Er komt steeds meer focus om ervoor te zorgen dat in de primaire sector al wordt voorkomen dat koppels Campylobacter positief worden. Zo lopen bij vleeskuikenhouders meerdere onderzoeken om met bijvoorbeeld vliegennetten en verbeterde bio-security het aantal besmette koppels te verlagen. Met extra genomen (was)stappen blijven slachterijen er aan werken om het aantal Campylobacters op pluimveevlees zo laag mogelijk te houden.
Sinds 2009 daalde het gevonden Campylobacterniveau op eindproducten van in Nederland geproduceerde kip (met waarden boven de 1.000 kve/gram) van 9,8 procent naar 3,9 procent in 2016.
De aanpak in de pluimveesector is zeker niet het enige dat telt, stelt Den Hartog. Dat artsen bijvoorbeeld minder maagzuurremmers voorschrijven heeft een groten bijdrage aan een daling van het aantal Campylobacterbesmettingen bij de mens.
Salmonella
Het RIVM zocht de veroorzakers van menselijke Salmonella-besmettingen ook uit. Vleeskuikens leveren slechts een minimale bijdrage. Ook leghennen/eieren als bron voor humane besmettingen is de laatste jaren sterk gereduceerd. Salmonellabesmetting door pluimveevlees komt erg weinig voor en zelfs helemaal niet bij een goede keukenhygie, stelt Den Hartog. Volgens hem is de sector goed op weg. Toch blijven nieuwe stappen nodig om het huidige aantal besmettingen met Campylobacter en Salmonella verder te verlagen.
Opvallend is de grote bijdrage van varkens als bron van humane Salmonellabesmettingen, zie grafiek.